Elítélték a volt sásdi polgármestert

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében és hanyag kezelés vétségében marasztalta el a Baranya Megyei Bíróság a volt sásdi polgármestert, Kovács Magdolnát.

A tegnap befejeződött per szálai 2000 őszére nyúlnak vissza. Akkor lett a sásdi bejegyzésű Hegyhát Kht. ügyvezetője Peti Lőrinc. A Sásd önkormányzatának többségi tulajdonában lévő kht. vállalta, hogy elkészít 16 fejlesztési tervet a baranyai város számára. Peti Lőrinc 2001 végén arról tájékoztatta Sásd polgármesterét, hogy a tervek elkészültek, holott az átadott dossziékban értéktelen anyagok voltak. Kovács Magdolna hitt a kht. vezetőjének, ennek megfelelően tájékoztatta a sásdi képviselőket, akik úgy döntöttek, hogy a tervek árát ki kell fizetni a kht.-nak.

A 2002-es önkormányzati választás után Sásd újonnan felállt képviselő-testületének tagjai rájöttek, hogy az önkormányzat értéktelen papírokért fizetett ki több mint 15 millió forintot. Kovács Magdolna lemondott, a képviselő-testület pedig feljelentést tett a volt polgármester és a kht. ugyancsak távozó ügyvezetője ellen. Első fokon a pécsi bíróság Kovács Magdolnát egy év felfüggesztett szabadságvesztésre, a csalással és sikkasztással vádolt Peti Lőrincet egymillió forint pénzbüntetésre ítélte. Fellebbezések folytán az ügy a megyei bíróságon folytatódott. A másodfokú bíróság tegnap kihirdetett jogerős ítélete Kovács Magdolnára 300 ezer forint pénzbüntetést rótt ki, Peti Lőrinc büntetését viszont súlyosbította: az 54 esztendős budapesti férfit egy év két hónapi letöltendő szabadságvesztéssel, valamint kétmillió forint pénzbüntetéssel sújtotta. Peti Lőrincet 2002-ben egy gazdasági bűncselekményért a fővárosban tíz hónapra ítélték, de a büntetés végrehajtását akkor felfüggesztették. A bíróság tegnapi döntése értelmében a férfinak ezt a tíz hónapot is le kell ülnie.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.