A bankok kezében a Transelektro sorsa

A hitelezők utolsó tartalékai mozgósítását kérik segítségükért cserébe a Transelektro-csoporttól. A szállítóinak és bankjainak egyaránt forintmilliárdokkal tartozó céggel a gazdasági tárca és a pénzintézetek a hét végén folytatják a tárgyalásokat.

Szorítja az idő Székely Pétert. Az irányítása alatt működő Transelektro-csoport ugyanis gyors külső segítségre szorul. A cégbirodalom meghatározó vállalkozásának tartott Ganz-Transelektro Közlekedési (GTK) Rt. december végén csak a szállítóival kötött kényszermegállapodással kerülte el a felszámolást. A mielőbbi pénzügyi segítséget az is sürgeti, hogy a holding érdekkörébe tartozó 35 cég közül több fizetési gondokkal küzd. A már visszavonulását fontolgató, a stafétát két fiának átadó cégtulajdonos augusztus óta nem jutott megállapodásra hitelezőivel. A banki diktátumok szerint ugyanis csak akkor számíthat segítségre, ha maga is mélyen a zsebébe nyúl.

Legkevesebb másfél milliárd forint - első körben ennyit kell visszapumpálniuk cégeikbe a Transelektro-csoport tulajdonosainak. A Népszabadság értesülései szerint ez az ára annak, hogy hitelezői megsegítsék az évről évre növekvő pénzügyi nehézségekkel küzdő Székely-birodalomat. Nem hivatalos közlések szerint a holding cégei együttesen több mint ötmilliárd forinttal tartoznak a pénzükre általában több mint száz napot váró szállítóknak. Ezen felül a pénzintézetek hiteleit is több milliárd forintra taksálják.

A legnagyobb hitelezők sorában ott találjuk az MFB Rt.-t, amely nemrégiben már megsegítette a Transelektrót, amikor 2004 októberében ötmilliárd forintért 42 százalékos részesedést szerzett a Ganz Transelektro Villamossági (GTV) Rt.-ben. A befektetéséért aggódó állami bank a 2003-ban még csak 1,35 milliárd forint tartós hitelét 2004 végére 2,5 milliárd forint fölé emelte. A Székely Péter által kért segítségről hónapok óta egyezkedő Erős János MFB-elnök nincs egyedül a tárgyalóasztalnál - a Transelektro hitelezői között ott találjuk az Eximbankot, az OTP-t, az MKB-t, a Raiffeisent, az IEB-t, valamint az Erstét. Ez utóbbi a hírek szerint a Transelektro 2005-ben elindított, hosszú távon több százmilliárd forintos ingatlanfejlesztési tervei első ütemének finanszírozásával csatlakozott a holdingot pénzelők csapatához.

A körvonalazódó megállapodásról még távolról sem teljes az egyetértés. A hitelezők azt szeretnék, hogy a Transelektro ingatlaneladással teremtsen forrást likviditási helyzetének javításához. A Székely Péter számára a legkevésbé sem örvendetes elképzelés szorgalmazói első helyen egy, a Duna Plaza szomszédságában fekvő, kisebb részben hitelekkel terhelt telket említenek. Ennek eladásából befolyhat az a másfél milliárd forint, amit a cégcsoport megmentéséhez a pénzintézetek a tulajdonosok minimális hozzájárulásaként elvárnak. Az eladható ingatlanok között tartják számon a holding Szentendrei úti, illetve a Budafoki út környékén található, kedvező fekvésű telkeit is.

Mindez azonban nem elég a pénzintézeteknek: azt szeretnék, hogy a Transelektro fogja vissza nehezen finanszírozható ingatlanfejlesztési terveit. Még akkor is, ha a kebelében működő Ingatlanfejlesztő holding folyamatosan eredményeket termel a cégcsoportnak. Emellett a hitelezők azt is elvárják, hogy a Székely-birodalom alakítsa át szerkezetét, és újítsa meg irányítását. Egyes hírek szerint a pénzintézetek - a kért cégösszevonások után - szívesebben támogatnák a már tavaly nyár óta szellőztetett terveknek megfelelően a Székely Péter nélkül működő holdingot.

Úgy tudjuk, a gondot egyelőre az jelenti, hogy a Transelektro-csoport csak ímmel-ámmal tesz eleget a pénzintézetek kéréseinek, de a cégcsoportban tekintélyes összegekkel bennragadt bankok nem állhatnak fel a tárgyalóasztaltól. Legfeljebb annyit tehetnek, hogy kijelentik: nem hajlandók újabb tőkejuttatásra a Transelektro érdekében. Más kérdés, hogy ha a holding betartaná a játékszabályokat, tárgyalópartnerei bizonyára sokkal engedékenyebbé válnának.

A hét elején a szabadságát töltő Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter nélkül folytatott egyezkedés a hírek szerint hamarosan folytatódik. Arra az esetre, ha a Transelektro a hét utolsó napjaiban beadná a derekát, és elfogadná a javaslatokat, már megszabták a lehetséges mozgásteret is. Eszerint a pénzintézetek hozzálátnának a holdinghoz tartozó vállalkozások hiteleinek átalakításához, azaz levegőhöz juttatnák a holdingot. Emellett akár a kaszsza is megnyílhatna, és a bankok első körben 1,5-2 milliárd forint tőkéhez juttatnák a cégcsoportot. A tulajdonosok másfél milliárd forintjával együtt mindez elég lenne ahhoz, hogy a holding az első fél évben ne kerüljön pénzzavarba. A beavatkozást azonban később folytatni kell. A Székely-birodalom megnyugtató stabilizálásához a számítások szerint 6-7 milliárd forintra lenne szükség.

Mindezt a hitelezők elfogadható árnak tartják. Különösen, mert szerintük a Transelektro nincs igazán mély válságban. Úgy tartják, a csoport vállala-tai biztató rendelésállományt mondhatnak magukénak. Példaként említik a GTV Rt.-t, amely az elmúlt egy évben megduplázta megrendelését, és jelenleg 15 milliárd forintot meghaladó munkákra van szerződése. Emellett az is biztató, hogy a Transelektro vállalatainak számos, csupán a befejező munkálatok elvégzésére váró megrendelése van, valamint az összevonás előtt álló GTV Rt. és a GTK Rt. közreműködik majd a MÁV motorvonattenderéből győztesen kikerült svájci Stadler AG járművei részegységeinek gyártásában, összeszerelésében.

A hitelezők elismerik:

a Transelektro problémáinak csak egy része fakad saját hibáiból. Bár a pénzügyi nehézségekért részben a cég lehetőségeit meghaladó vállalások kárhoztathatók, a dollár árfolyamának zuhanásából is jelentős veszteség fakadt, mert a társaság évekkel ezelőtt, az erős dollár idején megkötött szerződéseit ma akkor is teljesíteni kell, ha közben egy dollárért már kevesebb mint 200 forintot adnak.

Székely Péter a bankoktól vár segítséget
Székely Péter a bankoktól vár segítséget
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.