Az unió a golfban is védi a nőket

A golfpályákra is beszivárgott az EU-szabályozás - és ennek a hölgyek örülhetnek igazán. Brit és ír golfklubok nem átallottak korlátozni a nők játékidejét, nem engedték be őket a férfiaknak fenntartott bárokba, és sosem választották be a "gyengébb nem" képviselőit a klubok vezetőségébe.

Megelégelte mindezt Proinsias De Rossa ír euro-képviselő, aki arról érdeklődött az Európai Bizottságnál: a golfklubok gyakorlata nem ellentétes-e az új EU-irányelvvel, amely a szolgáltatások terén is tiltja a diszkriminációt? Hát persze, hogy az - jött a válasz, de a bizottság lehűtötte a kedélyeket: a jogszabály csak 2007 decemberében lép életbe.

Ha valaki végképp nem szeretne nők jelenlétében golfozni, kár keseregnie. Az uniós irányelv a férfi magánklubokat továbbra is engedélyezi, hiszen egyesülési szabadság is van a világon - ám a vegyes klubokban tilos a hátrányos megkülönböztetés. "Lehet, hogy néhány reakciós, Neander-völgyi ember még több egynemű klubot alapít, de nyomorúságos dolguk lesz, mert a vegyes golf sokkal szórakoztatóbb" - vélte Lord Lester of Herne Hill brit polgárjogi ügyvéd.

Meghatározó lehet a brüsszeli bizottság állásfoglalása az ír Portmarnock golfklub esetében, amely játszani ugyan engedi a nőket, de tagságot nem kínál nekik. Egy írországi bíróság tavaly a klubnak adott igazat, de az esélyegyenlőségi hivatal a legfelsőbb bíróságnál fellebbezett. Nem győzött örvendezni az EU-döntésnek az Angol Hölgyek Golfegyesülete, amelynek szóvivője érdekes részletre is felhívta a figyelmet. A korlátozások főként a fiatal nőket bosszantják - az idősebbek nem nagyon tiltakoznak, feltéve, hogy engedményt kapnak a tagsági díjból.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.