Játszótérbezárás heves tiltakozással

Egy 1940 óta meglévő angyalföldi játszótér, a Nővér utca-Kámfor utca-Unoka utca által határolt, fákkal, bokrokkal borított zöldterület beépítése ellen tiltakoznak a környéken élők, akik ma 136 aláírással nyomatékosított petíciót juttatnak el a XIII. kerület polgármesteréhez, Tóth Józsefhez. Egyúttal felszólítják a városrész vezetőit, hogy vonják viszsza döntésüket, a polgármester pedig haladéktalanul gondoskodjon a park rendbetételéről. Minderről a lakók szószólója, Daróczi Attila tájékoztatta lapunkat.

Elmondta, elfogadhatatlanok az önkormányzat érvei, továbbá az, hogy az idősek, kisgyermekes családok kikapcsolódását évtizedek óta biztosító játszótér helyén lakópark épüljön. Az önkormányzat évek óta tudatosan sorvasztja el a parkot - állítja -, berendezéseit, így a padokat és a hintákat, valamint a szemétgyűjtőket tönkretette és leszerelte, a növényeket alig-alig gondozta. A fák gallyazására legutoljára tíz évvel ezelőtt kerített sort. A közbiztonság sem lehet indok, 65 év alatt egyetlen erőszakos bűncselekmény sem történt a parkban - közölte a szószóló, aki a kezdetek óta a játszótér szomszédságában él. Sem örömlányok, sem illegális szemétlerakók nem fordulnak elő a parkban, a hajléktalanok pedig szociális okok miatt jelentek meg. Emiatt azonban egyetlen épeszű önkormányzat sem szüntetne meg egy zöldterületet - fogalmazott Daróczi Attila. Mint mondta, a kerület döntését még a Fővárosi Közgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

A lakók kezdeményezéséhez csatlakozott a fővárosi MIÉP-Jobbik-frakció is. Tegnap közleményében jelentette ki: "határozottan tiltakozik az angyalföldi polgárok életkörülményeinek rontása ellen. A frekventált munkáskerületben beépítésekkel, zöldterületek megszüntetésével próbálják az illetékesek elűzni a lakókat, köztük olyanokat is, akik évtizedek óta hűségesek a városrészhez. A MIÉP-Jobbik-frakció elfogadhatatlannak tartja, hogy a kerületben számos üres irodát lehet találni, mégis (...) a beépítési sűrűség lassan elviselhetetlen mértékűvé lesz".

Minderre reagálva tegnap este a kerület leszögezte: a MIÉP-Jobbik közleményével ellentétben az önkormányzat folyamatosan javítja az angyalföldiek életterét. Így történik ez a készülő szabályozási terv során is, amely megalkotásával az önkormányzat védi és fejleszti lakóinak környezetét. Az új területfelhasználást a Körvasútsori körút nyomvonalának véglegesítése teszi időszerűvé.

A XIII. kerületi Kámfor utca közlekedési övezete az angyalföldi vasúti megállóval szemben, a Nővér utca és a Béke utca között csaknem 40 méterre kiszélesedik, és erre a területre készül a szabályozási terv. Egyrészt két családi házzal lezárja a lakóterületet a Kámfor utca felől, másrészt zöldterületi besorolással egy új parkot és játszóteret hoz létre a terv koncepciója. (K. A. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.