Madárinfluenza: a tiszti főorvos szerint nem kell utazási korlátozás

Nem kell védőintézkedéseket vagy utazási korlátozást bevezetni a törökországi  madárinfluenzás megbetegedések miatt, de az influenza-pandémiás bizottság délutáni ülésén ezzel az üggyel is foglalkozik majd -  közölte Bujdosó László országos tiszti főorvos.

Semmilyen különleges óvó rendszabályra szükség nincsen, úgy gondoljuk, hogy utazási korlátozást nem kell bevezetni -  hangsúlyozta a Bujdosó László, akit annak kapcsán kérdezett az MTI, hogy hétfőn kiderült, Törökország négy különböző tartományában öt újabb személy fertőződött meg a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusával, az előzetes vizsgálatok szerint, s ezzel 15-re emelkedett a bizonyítottan, illetve feltételezetten  madárinfluenzával eddig megfertőződött személyek száma az országban.

A tiszti főorvos szerint ugyanazt javasolják a Törökországba utazóknak, mint eddig a madárinfluenzával érintett más országok - például Vietnam vagy Indonézia -  esetében, vagyis, hogy a magyarok kerüljék a baromfikkal való érintkezést.

Közölte: az influenza-pandémiás bizottság kedd délutáni ülésén a földművelésügyi minisztériumban megfogalmazza a kormány számára a legfontosabb ismereteket és meghatározza, hogy kell-e tenni valamilyen lépést az ügyben.

A bizottság kialakítja az álláspontját, a kormány pedig szerdán a kormányülésen - ha szükséges - döntést hoz ezzel kapcsolatban - tette hozzá Bujdosó László. A szakember ugyanakkor rámutatott: emberről emberre a vírus nem terjed, így elsősorban állat-egészségügyi kérdésről van szó.

A magyar lakosság egészsége szempontjából nem jelent  veszélyforrást, azonban állat-egészségügyi szempontból kérdéseket vethet fel - válaszolt a tiszti főorvos az MTI-nek arra a felvetésre, hogy a Törökországból Németországba tartó vendégmunkások vagy a kamionforgalom nem jelent-e többlet kockázatot a magyar lakosságra. Polgár Viktor külügyi szóvivő az MTI érdeklődésére azt mondta, nem vezettek be semmilyen intézkedést, nem fogalmaztak meg javaslatokat a Törökországba utazóknak az üggyel kapcsolatban.

Korábban a tárca a Laoszba, Indonéziába, Vietnámba és Kambodzsába utazók számára fogalmazott meg tanácsokat a madárinfluenza miatt. A minisztérium azt ajánlja, hogy  magyar turisták ezekben az országokban tartózkodjanak a csirke- és kacsahús vagy vér felhasználásával készített ételek fogyasztásától. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.