Egy joint hetvenezer forint

Bűnösnek találta és pénzbüntetésre ítélte tegnap első fokon, nem jogerősen kábítószerrel való visszaélés miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság Juhász Pétert, aki tavaly egyike volt az önmagukat drogfogyasztásért feljelentőknek.

"A saját otthonomban, egyedül szívtam el egy marihuánás cigarettát, és ezzel nem voltam veszélyes sem magamra, sem a társadalomra" - mondta hétfőn a bíróság előtt Juhász Péter, a Kendermag Egyesület alelnöke, aki bokornyi, maga nevelte kenderrel érkezett a tárgyalásra, hogy kivédje azt a kérdést: kitől vette a drogot?

Juhász Péter - mint a Polgári Engedelmességi Mozgalom egyik elindítója - társaival együtt tavaly tavasszal azért jelentette fel magát a rendőrségen, hogy egyértelműen kiderüljön, mi történik ma Magyarországon azzal, aki alkalmilag drogot fogyaszt. Mivel a vizeletéből marihuánaszármazékot mutattak ki, az ügyészség vádat emelt ellene.

Védője, dr. Pelle Andrea arra kérte a bíróságot, függessze fel az eljárást, és a kérdés felülvizsgálatáért forduljon az Alkotmánybírósághoz. Véleménye szerint ugyanis a marihuána fogyasztásának jóval csekélyebb a kockázata - ezt immár számos tudományos kutatás igazolja -, mint amit a törvényalkotók korábban feltételeztek, így a joint elszívásáért kiszabható büntetés nincs arányban társadalmi veszélyességével.

A bíróság elutasította az indítványt, mondván: 2004-ben éppen az Alkotmánybíróság mondta ki a zéró toleranciát, vagyis azt, hogy Magyarországon a kábulathoz való alkotmányos jog nem létezik. A bíróság ezt követően bűnösnek ítélte Juhász Pétert kábítószerrel való visszaélésben, és hetvenezer forint pénzbírságra ítélte. A drogozás társadalmi veszélyességét az eljáró bírónő azzal indokolta, hogy éppen az önfeljelentők bizonyították tavalyi mozgalmukkal, hogy nem elszigetelt jelenségről van szó.

Juhász Péter és védője felmentésért fellebbezett az ítélet ellen.

Juhász Péter és a tárgyalásra bevitt kenderbokor, 2006 január
Juhász Péter és a tárgyalásra bevitt kenderbokor, 2006 január
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.