Interneten a filmes örökség

Tavasszal száz magyar játékfilm és több száz filmhíradó válik hozzáférhetővé bárki számára a "NAVA-pontokon". A filmeket tavaly a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) és az informatikai tárca közös programjaként újították fel digitálisan, a minisztérium 55 millió forintos támogatásából.

Szőts István 1941-ben készült Emberek a havason című, korszakváltó alkotásával kezdődik azoknak a játékfilmeknek a sora, amelyeket digitálisan felújítottak, lemezre vittek. Az "átírást" snittenkénti fényeléssel és a filmhibák aprólékos digitális eltüntetésével végezte el a közbeszerzési pályázaton a munkát elnyert Magyar Filmlaboratórium. Ebben a sajátos munkafolyamatban az eredeti szín- és fénykompozíciót próbálták helyreállítani az alkotások operatőreinek irányításával. Gyürey Vera, az MNFA igazgatója elmondta lapunknak, a munkát alapvetően a filmek széles körű hozzáférése érdekében végezték el - és remélhetőleg folytatni is fogják -, míg a megőrzés eszköze továbbra is a celluloidszalag marad, amely már több mint száz éve megtartja a mozgóképet - a digitális lemezről még nem lehet tudni, képes-e ugyanerre.

A mostani, negyven évet felölelő "százas listán" nem feltétlenül a száz legjobb magyar film szerepel - tudtuk meg Fazekas Eszter filmtörténésztől, az MNFA digitális felújításért felelős munkatársától. Többféle szempont alapján választották ki a műveket. A filmtörténeti érték mellett fontos volt a veszélyeztetett állapotú filmek mentése is. Ez főleg az ötvenes évek úgynevezett nitrokópiáit és az erősen megfakult hetvenes évekbeli színes filmeket érintette. Az ismeretterjesztés-oktatás szempontjai alapján ügyeltek arra, hogy minden filmes irányzat képviselve legyen, bekerüljenek a válogatásba a forma- és stílusteremtő művek. Például az ötvenes évek neorealizmusát idézi az Egy pikoló világos vagy a Budapesti tavasz; a sematizmust a Dalolva szép az élet; a hatvanas évek új hullámát a Szegénylegények vagy az Apa; a magyar esztétizmusét többek közt a Szindbád; a neoavantgárdot az ötórás Psyché és így tovább. A sor Szabó István Oscar-díjas Mephistójával zárul. A filmtörténész úgy véli, ha a lista még ötven filmmel bővülhetne, a korszak egész hazai filmművészetét képviselhetné. Tervezik a "budapesti iskola" néven elhíresült dokumentarista játékfilmek legjobbjai, valamint a nyolcvanas évek legjelentősebb munkáinak digitalizálását. Szeretnék, ha olyan történelmi dokumentumfilmekre is sor kerülhetne, mint a Recsk vagy a Pergőtűz. A frissen digitalizált csomagban szerepel 590 heti híradó az 1931 és 1944 között készültekből és számos klasszikus regény emlékezetes filmváltozata is. Így a filmes ismeretek terjesztésén túl a válogatás kiváló segédeszköz a középiskolai irodalom- és történelemtanításban.

A NAVA-nál jelenleg a képlemezek megérkezését várják, ezt követően mintegy két hónap alatt tudják beilleszteni az anyagot saját rendszerükbe - értesültünk Kovács András Bálint igazgatótól. Ezután már előhívhatjuk a filmeket az említett "NAVA-pontokon" - jelenleg negyven könyvtár várja országszerte, hogy bekapcsolják ebbe a rendszerbe.

Udo Kier és Patricia Adriani Bódy Gábor Psyché címû filmjében
Udo Kier és Patricia Adriani Bódy Gábor Psyché címû filmjében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.