Filmstúdió, éttermek a Ganz-csarnok helyén

Nagy fejlődés előtt áll a Népsziget : vízisport-központot, szállodát, éttermeket, közparkokat, s egy filmstúdiót terveznek az ugrásra kész befektetők. Újpest és Angyalföld gyorsítja a terület rendezését.

Befektetők sora várja ugrásra készen, hogy részt vehessen a Népsziget megújításában, csakhogy a kedvezőtlen adottságok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy az Újpest és Angyalföld között fekvő, több tíz hektáros üdülőterület rövid időn belül új életre kelhessen. Az önkormányzatok is tudják, hogy a Népsziget rendezése sokáig már nem halogatható, a rendezetlen tulajdonviszonyok, a korábbi gyárterületek rehabilitációja mielőbbi megoldásra vár. Angyalföld már négy éve elkészítette szabályozási tervét, az újpesti részre egyelőre változtatási tilalom van érvényben, feloldására valószínűleg az önkormányzati ciklus végéig, tehát idén őszig várni kell. Derce Tamás, Újpest polgármestere szerint legkésőbb addigra készülhet el az új helyi rendezési terv, a régi ugyanis már hatályát vesztette. A két érintett városrész polgármestere egyébként a napokban állapodott meg arról, a jövőben egyeztetni fognak a tervezett fejlesztésekről, a szigetet érintő változásokról.

Egy, a korábbi rendezési terv alapján kiadott építési engedély birtokában az újpesti részen már az idén megkezdik egy jachtkikötő kialakítását, ezen kívül a kerület semmilyen más beépítést nem engedélyez. A jelenleg az Óbudai-sziget déli csücskén lévő kikötő költözik át, a teljes átadás két év múlva várható. A kikötőhöz a tulajdonos mindössze egy őrházat építhet fel.

Angyalföld is megőrizné a Népsziget mostani jellegét, üdülőövezeti karakterét. Kistelkeket, éttermeket, sport- és turisztikai célú fejlesztéseket képzelnek el. Ha erre lehetőség lesz, a többtucatnyi jelentkező közül sok megvalósíthatja álmát. Így nemzetközi filmstúdió, szálloda, vízisport-központ, valamint éttermek épülhetnek. De a zöldterületek aránya nem csökkenne, hiszen a fejlesztések leginkább a jelenlegi Ganz-csarnokok helyén valósulhatnának meg.

Csakhogy a lehetőségek egyelőre korlátozottak, hiszen a teljes sziget hullámtérnek minősül, így oda egy kormányrendelet értelmében építési engedélyt csak csónakházra lehet kiadni - tudtuk meg Arató Györgytől, a XIII. kerület főépítészétől. A leginkább fejlesztési területnek szánt Ganz-gyári rész a korlátozás miatt egyelőre lényégében forgalomképtelen. Mostani tulajdonosa évek óta árulja a milliárdos értékű ingatlanegyüttest.

További gond, hogy még egy-két évig is eltarthat a korábbi zavaros tulajdonviszonyok rendezése. Számos kisebb-nagyobb telek található, melyek közül soknak egyszerre több tulajdonosa is van egyetlen helyrajzi számon nyilvántartva. Ha ezt rendezték, hozzá lehet kezdeni a közművesítéshez, jelenleg ugyanis nincs szennyvízelvezetés a szigeten. A csatornázás kerületi és magántőkéből valósulhatna meg, mindenki a maga területén finanszírozhatná a fejlesztést.

Arató György szerint, ha a gondokkal sikerül megküzdeni, a vállalkozói kedv is megélénkülhet, s elindulhatnak az építkezések. Az viszont biztos, szögezte le, hogy például lakópark, apartmanházak a jövőben sem kaphatnak építési engedélyt.

Sziget- és félszigetálmok Óbudától Csepelig

Budapest összképét is átformálja az ez év végére első ütemében elkészülő, 3,5 milliárdos Kopaszi-gát fejlesztése. A csaknem 40 hektáros területen három, 45 méter magas ház épül, az igazi látványosság azonban a születendő aquapark, tropicarium, vízi színház, zenepalota, szálloda, jachtkikötő és egy sor más szabadidős vendéglátóegység lesz. A korábban elhanyagolt városrész rehabilitációját az Öböl XI. Kft., az önkormányzat és a befektetők közös gazdasági társasága vezényli. A fejlesztés kapcsán az újbudai Fidesz ingatlanspekulációt sejt, milliárdos vagyonvesztésről és lobbiérdekekről beszél, míg a XI. kerületet irányító balliberális vezetés egyértelmű értéknövekedésként értékeli a beruházást. Kétségtelen, az Öböl XI. Kft.-ben az önkormányzat már csak kisebbségi tulajdonos, a többségi az MSZP közelinek nevezett Leisztinger Tamás cége.

Átalakulás előtt áll a 120 hektáros Hajógyári-sziget is. A déli szigetcsúcson, az egykori hajógyár 32 hektáros területének hasznosítására a rendszerváltás után jött létre vagyonkezelő cég. A társaság 66 százalékos állami tulajdonrészét 2003-ban vette meg 4,6 milliárd forintért az ÁPV Rt.-től a Plaza Centers. A sziget beépítésére készült terv szerint a Honvéd Üdülő környéke élményfürdős, rekreációs zónává alakulna, míg a déli szigetcsúcs új kongresszusi és hotelnegyeddé fejlődne.

A Csepel-sziget északi csúcsa körül is forr a levegő, miután Csepel a 82 hektáros területet 11,5 milliárdért eladta a Fadesa nevű spanyol cégnek. A főpolgármester vitatja az eladás jogszerűségét és pert fontolgat megtámadására (bár a közgyűlés nem szavazta meg, hogy azt a főváros nevében tegye). A spanyol cég még nem ismertette beépítési elképzeléseit, a formálódó szabályozási terv szerint elsősorban sport- és rekreációs funkció képzelhető el.

A Hajógyári-szigetrõl hamarosan a Duna túlsó partjára, a Népszigetre költözik a jachtkikötõ
A Hajógyári-szigetrõl hamarosan a Duna túlsó partjára, a Népszigetre költözik a jachtkikötõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.