Elítélték a Kendermag önmagát feljelentő alelnökét

Nem jogerős ítéletében hetvenezer forint pénzbüntetésre, valamint aperköltségek megtérítésére ítélte a Pesti Központi Kerületi BíróságJuhász Pétert, a Kendermag Egyesület alelnökét, aki 2005 márciusábanfeljelentette önmagát kábítószer-fogyasztás miatt.

A döntés azt jelenti, hogy veszélyes a társadalomra az, aki saját lakásában marihuánát fogyaszt – nyilatkozta Juhász Péter jogi képviseletét ellátó Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédője a tárgyalás után. Hozzátette: a mi álláspontunk változatlanul az, hogy ez a cselekmény senkire nem jelentett veszélyt, ezért fellebbezünk a pénzbüntetés ellen.

Az ítélet indoklása szerint súlyosbító tényező volt a büntetési tétel kiszabásánál, hogy a vádlottat már más bíróság előtt is elítélték hasonló tettéért, emellett a tényállást kiegészítették azzal, hogy otthon termesztette és fogyasztotta el a kábítószert.

Juhász a tárgyalás után azt mondta, hogy meggyőződése szerint a társadalomra semmiféle veszélyt nem jelent az, hogy otthon termesztett füvet és azt elszívta.

- Kitartok emellett, ezért a pénzbüntetést sem fogadom el - jelentette ki.

A vádlott egy méteresnél nagyobb, saját maga által termesztett kenderrel jelent meg a tárgyaláson annak bizonyítására, hogy a növény termesztésével és otthoni fogyasztásával nem ártott a társadalomnak, bűnt nem követett el.

A bíróság a tárgyalás során nem fogadta el Pelle Andreának az eljárás felfüggesztésére vonatkozó indítványát, amely szerint alkotmányellenes a kábítószer-fogyasztás bűncselekményként kezelése, különös tekintettel arra, hogy Magyarországon nem különböztetik meg a kábítószerfajtákat.

Elutasította a jogi képviselő azon indítványát is, amely szerint a társadalomra nézve veszélytelen cselekményt hajtott végre a vádlott, tehát nem büntethető.

Az ítélet szerint az eljárást mindenképpen le kellett folytatni, mivel az Alkotmánybíróság a nulla tolerancia elvét fogalmazza meg a kábítószer-fogyasztással kapcsolatban, és kimondja, hogy az nemcsak az egyén egészségére ártalmas, hanem az egész társadalomra is veszélyt jelent. A vádlott tettét pedig nem lehet elszigetelten vizsgálni a társadalomtól.

Juhász úgy nyilatkozott, hogy múlt év márciusa óta közel hatvanan jelentették fel magukat a rendőrségen, de ezek egy részét a hatóság nem fogadta el, jelenleg még egy eljárás időpontját tűzte ki a bíróság.

Eddig egy nem jogerős ítélet született az önfeljelentések ügyében: Felső Lászlót, a Kendermag Egyesület elnökét múlt év szeptemberében tárgyalás nélküli döntésében egy év próbára bocsátotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ítéletet a vádlott nem fogadta el, fellebbezésében tárgyalás lefolytatását kérte.

Juhász tavaly márciusban két társával együtt jelentette fel magát a rendőrségen kábítószer-fogyasztás miatt, ezzel vette kezdetét a Kendermag Egyesület polgári engedelmességi mozgalma, amelynek az volt a célja, hogy vita kezdődjék a hazai drogjogszabályok dekriminalizációs irányú megváltoztatásáról.

SZDSZ: a jelenlegi büntetőjogi környezet az, ami igazán veszélyes

Az SZDSZ Új Generáció MTI-hez eljuttatott közleményében elfogadhatatlannak tartja, hogy akár egyetlen füves cigaretta birtoklásának, elfogyasztásának is büntetőjogi következményei legyenek.

Álláspontjuk szerint a jelenlegi büntetőjogi környezet az, ami igazán veszélyes a társadalomra. "A társadalomra az veszélyes, ha évről évre több tízmillió forintot költ arra az állam, hogy ártatlan fiatalokat citáljon a bíróság elé egy füves cigaretta elfogyasztása miatt ahelyett, hogy azt a megelőzésre költené" - olvasható közleményükben.

A szervezet szerint a társadalomra az veszélyes, ha a rendőrség a bűnelkövetők helyett az ártatlan marihuána-fogyasztókat üldözi és ha ártatlan fiatalok tömegei büntetett előélettel vágnak neki az életnek, miközben semmilyen bűnös dolgot nem követtek el.

Az Új Generáció továbbra is azért dolgozik, hogy a kábítószer-fogyasztás kerüljön ki a Büntető Törvénykönyvből, ezáltal is több teret adva a rendőrségnek a társadalomra ténylegesen veszélyt jelentő bűnesetek felderítése érdekében - zárul a közlemény.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.