Szó-operás csönd-élet

Több színházi kuriózumra is számíthatunk ezen a héten. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeti vezetője, Bocsárdi László rendezi Euripidész Élektra című tragédiája nyomán, Szophoklész Élektra és Euripidész Oresztész című darabjának felhasználásával a maga Élektráját - Sebestyén Rita dramaturg segítségével. A premier január 14-én lesz a budapesti Örkény Színházban.

A címszerepet Hámori Gabriella játssza, testvérét, Oresztészt Mácsai Pálra osztotta a rendező. Az előadásban láthatjuk Pogány Juditot, Fodor Tamást, Szűcs Elemért és Máthé Zsoltot, valamint a karban Bíró Krisztát, Kerekes Viktóriát, Bakos Évát és Zarnóczai Gizellát.

Egy nappal korábban mutatják be Roland Schimmelpfenning darabját, az Előtte-utána címűt - szintén a fővárosban, a Katona József Színházban. Mostanában gyakori a koprodukció, aminek egyik oka a kiadások megosztása. De valószínűleg nem ez motiválta a Katona igazgatóját, Zsámbéki Gábort, amikor meghívta színházába a Krétakör Színházat. A Krétakör vezetője, Schilling Árpád jegyzi a produkciót. Még egy vendégművésze van az előadásnak: Törőcsik Mari. A további főszerepeket Szirtes Ágira és Mucsi Zoltánra osztotta a rendező, és visszatért a Katonába erre a produkcióra Csákányi Eszter is. A darabot a Krétakör dramaturgja, Veress Anna fordította, a zeneszerző: Vajda Gergely, a koreográfus Frenák Pál.

Schimmelpfenningnek több drámáját is játszották már Magyarországon; az Előtte-utána című harmincöt, hétköznapi figura történeteit meséli el. Van, aki egyszer bukkan fel, mások minitörténeteit több szemszögből is megnézhetjük. A szerző állítólag "szélessávú dramaturgiának" hívta a megközelítésmódját, Schillingék pedig zeneműhöz hasonlatos szerkezete miatt szó-operának nevezik a darabot. A dráma hamburgi bemutatójáról azt írta a Süddeutsche Zeitung: "Az elbeszélés minden részecskéje önmagában áll, úgy, mint egy pointillista kép pöttyei, ha lassan távolodunk tőle, elárulja, hogy mit ábrázol: egy csönd-életet." (Sz. K.)

Január 13-14., 20.00: Trafó - Kortárs Művészetek Háza - Victoria&Lies Pauwels: White Star (a Flamand Szezon eseménye).

Január 14., Szolnoki Szigligeti Színház szobaszínháza - Szörnyetegek - rendező-koreográfus: Guillaume Milhac m.v.

Január 15., 16.00: Budapest Bábszínház, Játszó-tér - Mackó és az állatok - rendező: Veres András

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.