Itt a póráz, hol a gazda?

A Magyar Vizsla kötelezően elküldendő példánya Rogán Antal titkárságáról futott be faxon a Magyar Postához. Rogán a szocialisták hamisításáról beszél.

Konspirációból elégtelen - nagyjából így summázható az, ahogy kipattant: a Fidesz áll a függetlennek hirdetett és az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége (AÉSZ) által jegyzett Magyar Vizsla című kiadvány mögött. A lap két bemutató példányát az MP részvényesi jogait gyakorló Pénzügyminisztérium kérte be a postától. (A vállalat köteles ellenőrizni, hogy a terjesztendő termékek megfelelnek-e a sajtótörvény előírásainak.) Ám rendes esetben a tárca hiába kutakodott volna - mindössze előbb olvashatta volna a lapot, mint a nagyközönség, illetve azt tudhatta volna meg, Pécsett melyik nyomda állítja elő a kiadványt. Egy malőr következtében azonban a postához a Fidesz kampányfőnökének titkárságáról faxolták el a bemutató példányt december 27-én, s a fejlécen (a Szentkirályi utcai Fidesz-székház egyik telefonszáma mellett) az áll: "Rogán Antal titk".

A jelek szerint a fax küldője arra sem vette a fáradságot, hogy hibátlan példányt juttasson el a postához, a nyolcoldalas lap cikkeit kézzel írt javítások tarkítják. Így megeshet - vélekedett Újhelyi István, az MSZP alelnöke -, hogy a Fidesz egyik vezető politikusa "előolvasta" a cikkeket. (A Vasárnapi Hírek című újság szerint maga Rogán korrektúrázott - a politikus viszont emiatt perrel fenyegeti az újságot.)

A hazug embert könnyebben utolérik, mint a sánta kutyát - citált egy közmondást a tegnapi sajtótájékoztatón a szocialista politikus -, főleg, ha nyomokat hagy maga után. Erre utaló jel több is akadt. Az AÉSZ elnöke, Horváth Éva az egyik legradikálisabb - Friss levegőt! nevezetű - polgári kör elnöke. A Magyar Vizslát beharangozó plakátok a Fideszhez több szállal köthető Mahir Cityposteren jelentek meg - a Változás 2006 reklámok helyén. Továbbá a magyar-vizsla.hu doménnevet egy olyan cég regisztráltatta, amelynek résztulajdonosa Balogh Ákos Gergely, aki akkor volt a Fidelitas fővárosi alelnöke, amikor Rogán töltötte be a budapesti elnöki tisztet.

Ez a történet egyik olvasata. A Fidesz kampányfőnöke felháborodottan közölte: pártjának semmi köze a kiadványhoz, az Újhelyi István által közzétett bizonyíték pedig szimpla hamisítvány, a faxra egyszerűen rámontírozhatták a nevét és a telefonszámot. Erre erősített rá Révész Máriusz, aki szerint december 23-ától a Fidesz-iroda zárva volt, a munkatársak szabadságukat töltötték. Az ominózus napon ráadásul (december 27-én) Rogán Antal külföldön tartózkodott, a kampányiroda helyiségei pedig kártyás biztonsági zárral vannak ellátva, így nyilvánvaló a hamisítás.

A szocialisták alelnöke szerint rendkívül egyszerűen tisztázható a kérdés: Rogán kérje le az adott telefonszámhoz tartozó híváslistát, és bizonyítsa, hogy a szóban forgó fax nem az ő titkárságáról érkezett a postához. (Megjegyzendő, a kézbesítő vállalat is pillanatok alatt lekérheti, mikor, milyen számról érkezett hozzá fax.) Akinek tényleg tudnia kéne a Magyar Vizsla kiadásának, terjesztésének minden egyes mozzanatáról, keveset mond és azt is idegesen. Horváth Éva, az AÉSZ elnöke állítja, nem érti mi zajlik. Arra a felvetésre, hogy tőle magától kérték a kiadványt betekintésre, Horváth Éva szintén szűkszavúan válaszolt: a részvénytársasággal titkos szerződése van, egyébként pedig minden ugyanúgy zajlott, mint az előző lapszám esetében. Arra a kérdésre, hogy akkor mi volt a menetrend, Horváth azt mondta: nem tudja.

Ennél konkrétabban: a posta illetékesei 21-én írták alá a szerződést arról, hogy vállalják a Magyar Vizsla második számának terjesztését összesen 2,7 millió példányban. A szerződés egyik pontjában ott szerepelt, hogy előzetesen látniuk kell magát a lapot, hogy az megfelel-e azoknak a jogszabályi feltételeknek, amelyeket a postatörvény és a sajtótörvény előír, hiszen a terjesztő is felelősséget vállal a terjesztendő kiadványért. A megrendelő ezt követően nem jelentkezett vissza, forrásaink szerint mindössze annyi történt, hogy december 27-én az ominózus faxról megérkezett a négyoldalas szám másolata a Pécsi Postaigazgatóság soproni irodájához, amely az értékesítés ügyeit intézi. Itt a jogász átnézte a kapott anyagot, s úgy ítélte meg - az újság terjeszthető. Sem ez előtt, sem ezt követően sehonnan máshonnan nem érkezett a tartalomra nézve megkeresés.

A posta egyébként már körülbelül egymillió példányt raktároz a lapból, s ezen a héten a kiadó leszállítja a többit - innen jut el még e héten a kézbesítési pontokig, ahonnan jövő hétfőtől kerül az új szám a postaládákba.

Vizsla - faxon
Vizsla - faxon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.