Felmikrofonozott képviselő

Óriási korrupciós botrány fenyegeti a Republikánus Párt választási esélyeit az Egyesült Államokban.

- Ez olyan, mint a Watergate - mondta Newt Gingrich, pedig az amerikai képviselőház egykori elnöke tudja, miről beszél. A republikánus politikus 1997-ben maga is 300 ezer dolláros (több mint 60 millió forintos) büntetést fizetett a honatyákra vonatkozó etikai szabályok megsértése miatt. A most kibontakozó botrány azonban évtizedek óta a legsúlyosabbnak ígérkezik. Első áldozata az elmúlt tíz év egyik legbefolyásosabb amerikai politikusa, Tom DeLay, aki a hét végén bejelentette, hogy végleg leköszön a republikánus frakció éléről.

A képviselő ellen eredetileg a texasi kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt emeltek vádat, ami miatt először csak ideiglenesen vált meg posztjától, de az elmúlt napokban újabb terhelő részletek láttak róla napvilágot. A hatóságokkal a múlt héten vádalkut kötött lobbista, Jack Abramoff vállalta, hogy feltáró vallomást tesz, márpedig az ő első számú politikai kapcsolata éppen DeLay volt. A novemberi választások előtt a republikánusok számára egyre nagyobb teher lett a korábban "pénzügyi zseninek" tekintett frakcióvezető. A DeLay által bevezetett rendszerben a lobbicégek kénytelenek voltak új, republikánus kötődésű kijárókat (volt képviselőket, fehér házi, illetve kongresszusi hivatalnokokat) alkalmazni, és rendszeres kampánytámogatásokkal - valamint a jelek szerint törvénytelen luxusutakkal és más ajándékokkal - fizetni a honatyák figyelméért.

A történet érdekes szála a november végén könnyek között lemondott Randy Cunningham képviselő esete. A kaliforniai politikusról a Time magazinban megjelent, hogy a nyilvános beismerése előtti időszakban testére erősített mikrofonnal járt, és minden beszélgetését az FBI rögzítette. Egyelőre nem világos, hogy a képviselő a Capitoliumon is "bedrótozva" közlekedett-e, és kikre lehet terhelő a segítségével felhalmozott bizonyíték. Cunningham összesen 2,4 millió dollár értékben fogadott el vesztegetést. Az egyik hadiipari cég tulajdonosa például feltupírozott áron vette meg a házát - amelyet egy évvel később csak 700 ezer dollár (több mint 140 millió forint) veszteséggel tudott eladni.

Bush és DeLay háttal egymásnak
Bush és DeLay háttal egymásnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.