Irán jövő héten újra nukleáris kutatásba kezdhet

Irán hétfőn vagy kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek jelenlétében eltávolítja a pecsétet atomipari kutatóközpontjairól - közölte szombaton az iráni nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

"NAÜ-ellenőrök tartózkodnak Teheránban, hogy hétfőn vagy kedden eltávolítsák a pecséteket a kutatóközpontokról" - mondta Hoszein Entezámi, a nukleáris ügyekben illetékes testület szóvivője. A NAÜ szóvivője a szervezet bécsi székhelyén mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy "az ellenőrök rutinlátogatáson vannak Iránban", és Teherán egyelőre nem tisztázta a NAÜ-vel a szándékait.

Melissa Fleming később közölte, hogy az ügynökség ugyan szombaton kapott egy levelet Irántól, ennek tartalma azonban "nem elégíti ki a NAÜ információigényét" az atomkutatások felújításával kapcsolatban. Mint hozzátette, a szervezet ettől függetlenül arra számít, hogy még szombat este egy másik levél is érkezik Iránból, amelyben Teherán pontosítja azt, mire készül.

Közben az Európai Unió újfent arra kérte Iránt, ne újítsa fel nukleáris fűtőanyag előállítását célzó kutatásait. Teherán korábban azt közölte, hogy hétfőn újraindítja a vizsgálatokat. "Az EU felhívja Iránt, hogy ne tegye meg ezt a lépést, mely megsérti az iráni atomprogrammal kapcsolatban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által elfogadott határozatok betűjét és szellemét" - áll a soros EU-elnök Ausztriában kiadott közleményben.

Irán e hét keddjén értesítette hivatalosan a NAÜ-t arról, hogy január 9-én újrakezdi a 2003 októberében felfüggesztett kutatásokat. Hoszein Entezámi egyúttal tájékoztatott arról, hogy vasárnap folytatódnak az iráni urán oroszországi dúsításának Moszkvában felvetett tervéről Irán és Oroszország között szombaton Teheránban megkezdett tárgyalások.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.