Térítésmentes gondoskodás a Zafír Alapítványnál

Január második felétől azok a Tolnán és környékén élők is vállalhatnak munkát, akik erre eddig idős, beteg családtagjuk vagy állandó gondoskodásra szoruló kisgyermekük miatt nem gondolhattak. A Zafír Alapítvány ugyanis díjmentesen felügyel a családtagokra.

A tolnai Zafír Alapítvány 2002-ben jött létre azzal a céllal, hogy azokon a tartós munkanélkülieken segítsen, akik számára szinte reménytelen az elhelyezkedés, különösen, mivel az élet más területén is hátrányos helyzetbe kerültek. A szervezet a szolgáltatásokat pályázati pénzekből finanszírozza. Egy tavaly indított programba száz olyan környékbelit vontak be, akik alacsony iskolai végzettséggel, a munkaerőpiac számára értéktelen szakképesítéssel rendelkeztek, esetleg megváltozott munkaképességűek. A fejlesztőműhelyben csoportos és egyéni foglalkozások keretében igyekeztek őket felkészíteni az álláskeresésre, a megfelelő kommunikációs praktikák elsajátítására és a konfliktuskezelésre. Sipos Andrea szakmai vezető elmondta: a legfontosabb feladat mégis az volt, hogy visszaadják az önbizalmukat olyan embereknek, akik a tartós állástalanság miatt értéktelennek érezték magukat. A programban részt vevő száz főből tizenkilencen már elhelyezkedtek. Huszonnyolcan szociális gondozói, ápolói képzésben részesülnek. Ők a közeljövőben épülő tolnai idősek otthonában vállalhatnak majd munkát. Néhányan kereskedelmi és vendéglátói képesítést szerezhetnek, ez ugyanis az egyetlen olyan szakma a tolnai nők számára, amelyben nagyobb esélyük lehet az elhelyezkedésre. Vannak ugyan több műszakos betanított munkát kínáló állások, de ezeket azért nem tudják elvállalni, mert a gyermekük bizonyos időszakokban felügyelet nélkül maradna. Többek helyzete azért reménytelen, mert állandó ellátásra szoruló beteget vagy idős családtagjukat nem hagyhatják magukra.

A Zafír Alapítvány most megtalálta a megoldást számukra. Január második felétől a részmunkaidős foglalkoztatásban részt vevők számára játszóházukban négyórás időtartamra a nap bármely szakában fogadják a gyerekeket, szükség esetén - hosszabb időre - házi gyermekfelügyeletet is vállalnak. Így egy beteg csemete miatt a szülőnek nem kell táppénzre mennie. Szintén otthonukban nyújtanak segítséget az idős vagy beteg emberek ellátásához is, legyen szó ebédeltetésről, gyógyszervásárlásról vagy egyszerű felügyeletről. Valamennyi szolgáltatást pályázati pénzből finanszírozzák, ezért díjmentesek.

Sipos Andrea elmondta: az előzetes felmérések azt mutatták, hogy a gyermekfelügyeletre különösen nagy igény van, ezért nem tartja kizártnak, hogy néhány hónapon belül már kevés lesz a kapacitásuk. Majd hozzátette: a szervezet szakképzett munkatársai a (74) 540-739-es telefonszámon már most is várják a segítségre szorulók jelentkezését.

Szakmát tanulnak a munkanélküliek
Szakmát tanulnak a munkanélküliek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.