Tilos a műszerek újrafelhasználása

"Az egyszer használatos orvostechnikai újrasterilizált eszközök használatát megtiltom" - ez áll az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) fővárosi intézetének határozatában, amelyet intézményvezetők egész sora kapott meg a napokban. Kórházaik sterilizálójában ugyanis egyszer használatos eszközöket találtak a hivatal munkatársai.

Többek között a MÁV Kórház főigazgatója is megkapta ezt az utasítást, miután a hivatal utánajárt egy névtelen bejelentésnek. Ebben azt állították: Molnár Lajos arra szólította fel főorvosait, hogy dolgozzák ki az egyszer használatos eszközök újrasterilizálásának eljárási módját. Ezt ő nem is tagadja. Szerinte vannak olyan esetek, amikor szakmailag elfogadható az egyszer használatos eszközök újrasterilizálása, és ő csak az ilyen esetekre akart pontos szabályokat megállapítani. Véleménye mellett kitart, fellebbez, és új szabályozást kér az egészségügy vezetőitől.

"Egy éppen negyedszázados, elavult miniszteri határozatot kellene újragondolni. Ennek első mondata, hogy ezeket az eszközöket azért csak egyszer lehet fölhasználni, mert »gyengébb anyagból« készülnek. Ez már évek óta nem igaz" - mondja a főigazgató, aki szerint a világon mindenütt szabályozzák az ilyen eszközök újbóli felhasználását. Erre okot ad a hazai egészségügy helyzete is: az Európai Orvos Technológiaipari Szövetség adatai szerint az unióban évi 55 milliárd eurót költenek egyszer használatos eszközökre, ebből pedig 8,8 milliárd euró lenne megtakarítható, ha nem a szemétbe kerülnének, hanem - megfelelő feltételekkel - újra hasznosítanák őket.

Az ÁNTSZ szakmai állásfoglalást kért az ügyben az Országos Epidemiológiai Központtól. Addig a határozata érvényben marad.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.