ATV: új karakter régi-új arcokkal

Teljesen megújul a Magyar ATV, bár erről a televízió vezetői csak szűkszavúan nyilatkoznak. Ennél is kevesebb szót ejtenek arról, hogy ki finanszírozza az arculatváltást és az ismert tévések szerződtetését.

Vasárnaptól megújul a Magyar ATV Televízió, de néhány új műsorvezető nevén kívül lényegében semmit sem árult el a csatorna vezetése a váltásról, különösen annak költségeiről és a finanszírozóiról. Még a tegnapra összehívott sajtótájékoztatót is lefújták, ahol bemutatták volna a "ráncfelvarráson" átesett tévét. Ehelyett egy rövid MTI-közleményt adtak ki, amiből kiderül, hogy új stúdióból, új díszletben, új arculattal, zömében új műsorokkal jelentkezik a csatorna. A tájékoztatás szerint a magyar média több ismert személyisége, köztük Albert Györgyi, a Superman néven is ismert Erdélyi Zsolt, Kurucz Péter és Győrffy Miklós csatlakozik a megújuló adóhoz. Ez utóbbi különösen amiatt érdekes, mert a Magyar Televízióban A szólás szabadságát vezeti. Az MTV szóvivője, Holub Katalin lapunktól tudta meg, hogy Győrffy Miklós az ATV egyik új arca. Kis türelmet kérve ezzel kapcsolatban lapunkkal annyit közölt: a köztévé vasárnapi műsorát valóban Győrffy Miklós vezeti, de a párhuzamosságról nem tudott mit mondani.

Az ATV folyosóján Győrffy összefuthat A szólás szabadsága alapító műsorvezetőjével, Friderikusz Sándorral is, hiszen ő is az újonnan érkezők között van, bár erről a csatorna hivatalos közleménye nem tesz említést. A bejelentés csupán későbbiekben várható stratégiai döntéseket helyez kilátásba. Arról korábban lapunk is hírt adott, hogy az MTV-ből elküldött Friderikusz tárgyal az ATV-vel. Meg is egyeztek, de ezt csütörtök este nem a televízió, hanem Friderikusz produkciós irodája jelentette be egy közleményben. Ezt követően mondta le tegnap délelőtt - három órával a sajtótájékoztató előtt - az ATV az új arculat bemutatását.

Több magyarázat is van arra, hogy miért fújta le az utolsó pillanatban az ATV a hírverést. Friderikusz csak februártól állna munkába, naponta egyórás elemző műsorával. Érkezésének bejelentése azonban feszültséget okozott a csatornánál, Szabó-Stein Imre, az adásokért felelős vezérigazgató-helyettes ugyanis már elkészítette az új struktúrát. Ráadásul Friderikusz csak úgy vállalta a munkát, ha nem Szabó-Stein, hanem közvetlenül a vezérigazgató felügyelete alatt dolgozhat. (Friderikusz és Szabó-Stein korábban már dolgozott együtt, nem konfliktusmentesen.) Egy másik információ szerint az ATV vezetése tartott attól is, hogy Friderikusz nagy költségigényű napi műsorának bejelentése ráirányítja a figyelmet a televízió teljes átalakításának anyagi oldalára, ami visszafogott becslések szerint is több százmilliós tétel.

Az ATV a felújított Kőbánya moziba költözött, ahová a legkorszerűbb technikát építették be: teljesen új stúdiókat alakítottak ki, vadonatúj díszletekkel. Hogy mindez mennyibe került és ki finanszírozta, arra Bohács Zoltán, az ATV elnök-vezérigazgatója tegnap délutáni telefonos megkeresésünkre valójában nem válaszolt. Egy másik kérdésünkre azt mondta, nem lépett be új tulajdonos a tévét működtető társaságba, amelyben szakmai befektetők vannak. A cégiratokból az derül ki, hogy a többségi tulajdonos egy a Hit Gyülekezetéhez köthető cég, de jelentős részesedése van egy panamai cégnek és üzletrésze Nagy Linnek, illetve a Kiribati Köztársaság-béli Chin Yelinnek.

Bohács a sajtótájékoztató lemondását Friderikusz szerződtetésével indokolta, ami új helyzetet teremtett.

Az ATV közleményéből kimaradt, hogy szintén itt látható az MTV korábbi legnézettebb műsora, a Névshowr is. Az eddigi műsorkészítők közül új vasárnapi műsort készít Kálmán Olga, de elveszíti önálló műsorát Mészáros Tamás és Avar János. Ők is a képernyőn maradnak, az Újságíróklubban.

A mûsor folytatódik - a közszolgálati televízióval szakító showman átszerzõdött
A mûsor folytatódik - a közszolgálati televízióval szakító showman átszerzõdött
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.