Az önkormányzati választások elhalasztását javasolja a TÖOSZ

Az önkormányzati választási ciklus meghosszabbítását kezdeményezi a Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége. Ha a javaslat meghallgatásra talál, elképzelhető, hogy az ősszel esedékes választásokat egy évvel elhalasztják.

A jelenlegi menetrend szerint a tavaszi országgyűlési választások után, ősszel tartják az önkormányzati választásokat. Az 1800 helyhatóságot tömörítő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöksége most úgy döntött: a parlamenti pártokhoz fordul, azt kezdeményezve, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választásokat ne ugyanabban az évben tartsák. Zongor Gábor, a szövetség főtitkára lapunknak elmondta: céljuk az, hogy az önkormányzati voksolásokra a parlamenti választási ciklusok felező idejében kerüljön sor. A tapasztalatok ugyanis azt bizonyítják, hogy a négyévenkénti kettős választás jelentősen megterheli a politikai közéletet, és elvonja a figyelmet a mindennapi munkától. Így a választási évek mind országos, mind helyi szinten kevésbé teszik lehetővé a folyamatos munkát. A TÖOSZ indokai között szerepel, hogy az önkormányzati és a közigazgatási reform bevezetésére is csak az önkormányzati választások után kerülhetne sor, az pedig a változtatások további elhúzódásával járna. Emellett - mondta a főtitkár - indokolt figyelembe venni, hogy az Európai Unió hétéves költségvetési időszaka is 2007-ben kezdődik.

A javaslat szerint a jelenlegi önkormányzatok választott képviselőinek és polgármestereinek mandátumát egy évvel, 2007 októberéig hosszabbítanák meg. Az új választási ciklus öt évre szólna, s ennek következtében 2012-ben már a parlamenti ciklus félidejében kerülhetne sor az önkormányzati választásra, ami azt követően ismételten négyéves ciklusokban történne.

A javaslat megvalósításához módosítani kell az alkotmányt, mivel a jelenlegi szabályozás egyértelműen rögzíti az általános önkormányzati választások időpontját. E szerint a képviselő-testület tagjainak és a polgármestereknek a megválasztását - az időközi választások kivételével - az előző általános választást követő negyedik év októberében kell megtartani.

Felvetésünkre, hogy nem késői-e a kezdeményezés, Zongor megerősítette, hogy széles körű politikai egyetértés esetén megvalósítható, ezért a TÖOSZ elnöksége a parlamenti pártokhoz fordul javaslata megfontolása és támogatása érdekében.

A javaslatot szocialista és a fideszes politikusok is indokoltnak tartják, a megvalósításáról azonban eltérően gondolkodnak. Toller László, a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetője, Pécs szocialista polgármestere szerint praktikus és támogatandó a TÖOSZ kezdeményezése, és annak indoklásával is egyetért. Leszögezte azonban, hogy az önkormányzatokra vonatkozó szabályok megváltoztatására tett javaslat négypárti konszenzust igényel. Toller úgy véli, ha az önkormányzati szövetségek közös kezdeményezéssel állnak elő, a kormány azt megtárgyalásra alkalmasnak tartja majd. A szocialista politikus ugyanakkor a mostani képviselő-testületi és polgármesteri mandátumokat egyből két évvel hoszszabbítaná meg, s 2008 októberére írná ki a következő választást.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere is megerősítette, hogy egyetért az indítvánnyal. Szerinte két évvel az országgyűlési választások után komoly jelzést kaphat a politika az ország hangulatáról. Utalt arra, hogy a tavalyi EP-választások tapasztalataiból is azt a következtetést lehetett levonni, hogy az emberek elégedetlenek voltak a kormánnyal. Szerinte ennek következménye volt, hogy az akkori kormányfő, Medgyessy Péter helyébe Gyurcsány Ferenc lépett. A Fidesz meghatározó politikusa ugyanakkor teljes képtelenségnek tartja a jelenlegi önkormányzatok mandátumának meghosszabbítását, mert a választók csak négy évre adtak nekik felhatalmazást. A testületeknek és a polgármestereknek októberben jár le a mandátumuk, utólag pedig nem szokás a szabályokat megváltoztatni - tette hozzá. Ezzel kapcsolatban egyébként Kósának alkotmányos aggályai is vannak. Ezért azt javasolja, hogy 2006-ban ne négy, hanem öt évre kapjanak mandátumot a helyhatóságok.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.