Rablógyilkossággal vádolnak Japánban egy amerikai tengerészt

Az amerikai haditengerészet katonai rendészete rablógyilkosság gyanújával őrizetbe vett egy amerikai matrózt Jokoszuka japán város amerikai haditengerészeti támaszpontján.

A japán rendőrség kérte pénteken az amerikai katonai hatóságoktól a gyanúsított kiadását. Az amerikai haditengerészet egy szóvivője már korábban jelezte, hogy az amerikai katonai hatóságok készek kiadni kihallgatásra a gyanúsítottat a japán rendőrségnek, és minden tekintetben együtt kívánnak működni a japán nyomozókkal.  

A japán sajtó névtelenül idézett illetékesekre hivatkozó jelentései szerint a 21 éves amerikai gyanúsított beismerte, hogy ő ölte meg azt az 56 éves japán nőt, akinek holttestét kedden a kora reggeli órákban találták meg Jokoszuka egyik utcáján. Az áldozat munkába igyekezett a hajnali órán, amikor támadás érte. Támadója  összeverte, és elrabolta kézitáskáját. Az asszony belehalt az egyik ütésbe, amelyet a fejére mért támadója. Az elrabolt retikült néhány  száz méterrel odébb megtalálták, de a pénztárcát elvitte belőle a tettes.

A japán lakosság körében gyakori az a követelés, hogy vonják ki az országból az ott állomásozó amerikai erőket. Valószínű, hogy a mostani eset e követelések újabb hullámát váltja ki a távol-keleti országban. Mintegy 50 ezer amerikai katona, illetve tengerész állomásozik japán földön egy kétoldalú biztonsági szerződés értelmében. Washington és Tokió októberben megállapodott, hogy  hétezer amerikai tengerészgyalogost átvezényelnek a japán Okinava  szigetéről az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetre, amely a Csendes-óceán nyugati medencéjében, Mikronéziában fekszik. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.