Kína az európai fuvarozásban is élre törhet

Kína a fuvarozásban is élre törhet Európában, amennyiben a kontinensen nem szívlelik meg az EU tízéves stratégiai tervcsomagjából eltelt öt esztendő tapasztalatait.

A szakemberek egy része szerint versenyképtelen és káros a belső piac ellátása szempontjából Európa szállításügyi politikája és emiatt a probléma előbb-utóbb óhatatlanul a politikusok asztalára kerül. A jelenlegi helyzet fenntartása az iparág elsorvadásához vezethet, akár Kína is átveheti a vezető szerepet, hiszen a távolság már nem jelent akadályt. 

„Egy hajórakomány elszállítása Kínából Hamburgig ugyanannyiba kerül, mint a fuvarozás Hamburgtól Milánóig, vagyis az igen magas kontinensen belüli költségek miatt a tengerentúli szolgáltatások előnybe kerülhetnek” - véli Dick van den Broek Humphreji, az Európai Hajózási Tanács elnöke, az EUreporter jelentése szerint. 

Brüsszel jelenleg nem a fuvarozási iparág versenyképességének erősítésére koncentrál, hanem arra, hogy a vasúti szállítás előtérbe kerüljön a környezetet szennyező közúti szállítással szemben. (Európában a termékek 95 százaléka közúton jut el az úticélhoz.)

(eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.