Göncz Kinga és Magyar Bálint is pert nyert a Magyar Nemzet ellen

Első fokon személyiségi jogi pert nyert csütörtökön a Magyar Nemzet című napilap ellen Magyar Bálint oktatási miniszter.

A Fővárosi Bíróság ítélete szerint a lap tavaly június 25-i, Az érinthetetlen miniszter című írása alkalmas volt a tárcavezető jó hírnévhez fűződő jogának sérelmére, mivel azt állította, hogy Magyar Bálint nem tudott elszámolni háza vételárának egy részével. Elutasította ugyanakkor a kereset azon részét, amely azt sérelmezte, hogy az újságcikk szerint röviddel egy jogszabályváltozást megelőzően vett fel hitelt a miniszter; a beadvány szerint ez a kitétel azt sugallta, hogy bennfentes módon, illegálisan szerzett információ birtokában járt el Magyar Bálint. A bíróság - a kért másfélmillió helyett - 500 ezer forint kártérítést ítélt meg a tárcavezetőnek.

Szintén első fokon pert nyert Göncz Kinga szociális miniszter a Magyar Nemzettel szemben. A Fővárosi Bíróság ítélete szerint az újság valós tényeket tüntetett fel hamis színben tavaly november 5-i, Civil pénzek a holdudvarnak című cikkében.

Az írás a bíróság álláspontja szerint azt vélelmezte, hogy okozati összefüggés áll fenn aközött, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pályázatain jelentősebb összegeket nyert két alapítvány, illetve aközött, hogy ezekben a szervezetekben kormányzati szerepvállalása előtt elnöki tisztséget töltött be Göncz Kinga. A helyreigazítás ítéletben megállapított szövegében szerepel az is: a miniszter sem közvetlen, sem közvetett módon nem bír befolyással az NCA-pénzeket elosztó kuratóriumok döntéseire.
(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.