Atomtudást vesz Irán a világban

Irán titokban atomfegyver előállításához szükséges technológiát és ismereteket próbál szerezni - állítja egy kiszivárogtatott titkosszolgálati jelentés.

A Guardian című brit lapban ismertetett, 2005. júliusi keltezésű dokumentum szerint Teherán például Európában, volt szovjet tagköztársaságokban és Észak-Koreában igyekszik nukleáris "zsákmányhoz" jutni.

Az ötvenöt oldalas jelentés (amely egy meg nem nevezett európai hírszerző szervtől származik) brit, francia, német és belga ügynökségek információira épít, és már európai minisztereket is tájékoztattak belőle - írja a Reuters. A kiszivárogtatott értesülések várhatóan tovább élezik a feszültséget Teherán és a nyugati országok között: ez utóbbiak attól tartanak, hogy Irán civil nukleáris programja csupán álca az atomfegyvergyártáshoz.

A titkosszolgálati papír hangsúlyozza, hogy Iránnak részletes tervei vannak nukleáris szakértelem, képzés és felszerelés megszerzésére. Az illegális fegyveralkatrészeket állítólag a nemzetközi piacon lehet beszerezni, például Szíriától, Pakisztántól és Észak-Koreától. A jelentés hozzáteszi, hogy az irániak vállalatok és tudósok egész hálózatát építették ki, hogy felkutassák a nukleáris, biológiai és kémiai hadviseléshez szükséges információkat, illetve alapanyagokat. "Az érzékeny árukon túl Irán továbbra is intenzíven keresi a technológiát és a tudást mindenféle katonai alkalmazáshoz" - idézi a dokumentumot a Guardian.

Az is kiderül a titkos jelentésből, hogy Teherán olyan rakéták előállítására törekszik, amelyek elérik Izraelt és Dél-Európát. Máris a technikai részleteken dolgoznak, és ehhez rendszeresen "rendelnek" alkatrészeket külföldről.

Eközben Ali Laridzsani, az atomügyekben illetékes iráni főtárgyaló bejelentette: az iráni nukleáris kutatások közeljövőbeli újraindítása nem tárgyalási téma. Az MTI jelentése szerint Laridzsani hozzátette, hogy Irán napokon belül ismét hozzálát a nukleáris fűtőanyag előállítását célzó kutatásaihoz.

Irán e héten értesítette hivatalosan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy január 9-én felújítja "a nukleáris energia békés célú felhasználásával" kapcsolatos kutatásait, amelyeket 2003 októberében saját akaratából függesztett fel. Az EU és az Egyesült Államok ugyanakkor követeli, hogy Irán továbbra is szüneteltesse az urándúsítással kapcsolatos mindennemű tevékenységét, legyen annak tudományos vagy ipari felhasználási célja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.