Szennyvíztisztító: a szakértőt is vitatja a Fidesz

Példátlan, hogy a főváros egy szakértőnek bruttó 2,5 millió forintot fizethet ki egy ötnapos munkára - közölte tegnap Deák András, a főváros közbeszerzési bizottságának fideszes elnöke.

Miközben a csepeli szennyvíztisztító mű PR-tevékenységére kiírt pályázattal az általa vezetett testület három hónap alatt sem jutott eredményre, aközben egy megbízott szakértő erről öt munkanap alatt egy nyolcoldalas tanulmányt írt az ilyenkor szokásos díj harmincszorosáért - mondta sajtótájékoztatón. Közölte: nem tudja, ki bízta meg a feladattal a szakértőt, a fővárosi önkormányzat vagy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD). Az ügy előzménye, hogy a fővárosi beruházású csepeli szennyvíztisztító mű PR-pályázatán vesztes cég a KD-nél megtámadta az eredményt.

Deák András utalt arra is, hogy a megbízott igazságügyi szakértő Horn Gyula kormányfő munkatársa volt, ez pedig véleménye szerint felvetheti a politikai elfogultság gyanúját.

A kifogásolt szakértő, Suha György nem érti Deák felvetéseit. Mint érdeklődésünkre elmondta, szabott tarifával dolgozik, igazságügyi szakértői díja nyilvános, a vitatott érték 1,5 százaléka. (Az elfogadott mérték 1 és 3 százalék között van.) Írhatott volna 30 nap alatt egy kétszáz oldalas tanulmányt - tette hozzá - de az senkinek nem lett volna jó. Hat szakmai kérdésre kellett választ adnia, erre bőven elegendő volt a nyolc oldal. Deák András kérdésére pedig, hogy ki bízta meg a munkával, a válasz egyértelmű: a Közbeszerzési Döntőbizottság. A díjat az eljárás vesztese fizeti majd, de nem a szakértőnek, hanem a KD-nak.

A pártos elfogultság vádjára Suha annyit mondott: néhány hónapig valóban Horn Gyula sajtótitkára volt, de előtte, az Antall-kormány alatt három évig a rendőrség szóvivőjeként dolgozott, utána pedig, az Orbán-kormányban Pintér Sándor belügyminiszter főtanácsadója volt. Ebből politikai elfogultságot kiolvasni nem lehetett könynyű, de ennél súlyosabb a pályázókat ért vád - tette hozzá -, hiszen ezzel a bizottság elnöke azt állítja: a két cég közül valamelyik erősen kötődik egy párthoz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.