Irán élénken kutat nukleáris technológia után

Irán egy londoni lapban szerdán megszellőztetett titkosszolgálati jelentés szerint "feltérképezte" Európát atombomba és ballisztikus rakéta építéséhez szükséges alkatrészek után.

A The Guardian címoldalán tálalta összeállítását a brit, a francia, a német és a belga szakszolgálatok által összegyűjtött információkra hivatkozó, egy nem megnevezett európai ország hírszerzése által készített, bizalmasnak szánt értékelésről.

A 2005. július 1-jén kelt, 55 oldalas titkosszolgálati jelentés megadja a tömegpusztító fegyverek egész világot behálózó kereskedelmében érintett személyek nevét és a feketepiac helyszíneit. Utóbbiak között szerepel Szíria, Pakisztán és Észak-Korea is.

"Irán továbbra is élénken kutat mindenféle (azaz hagyományos és nukleáris) katonai eszközhöz szükséges technológia és szaktudás után" - állapítja meg a jelentés, amely szerint Irán egész hálózatot szervezett fedővállalkozásokból, közvetítőkből és egyetemi kutatókból. Ezeknek az a feladatuk, hogy hozzájussanak a nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek előállításához szükséges anyagokhoz, illetve a megfelelő információkhoz.

A The Guardian szerint a jelentés részletesen leírja Teherán azon próbálkozásait, hogy szert tegyen egy Izraelt és Dél-Európát is elérő rakéta megépítéséhez szükséges szakismeretekre. A titkosszolgálati anyag általánosságban utal arra a szerepre, amelyet Oroszország tölt be az egyre gyorsabban növekvő közel-keleti fegyverkezés terén, valamint arra, hogy kínai vállalatok támogatást nyújtanak az észak-koreai atomprogramhoz.

A hírszerzési jelentés megemlíti még Szíriát és Pakisztánt; e két ország állítólag az urándúsítás kellékeire próbál szert tenni. A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője a cikkre már annak megjelenése napján reagálva elismerte, hogy Pakisztán igyekszik fejleszteni atomfegyver-arzenálját. Egyúttal leszögezte, hogy Iszlámábád továbbra is elkötelezett az atomfegyverek terjedésének megakadályozása mellett. "Ezek az úgynevezett titkosszolgálati jelentések (...) sokszor félrevezetik a kormányokat, nehézséget okozva a nemzetközi viszonyokban" - mondta Tasznim Aszlám.

A The Guardian írása egy nappal azután jelent meg, hogy Irán közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ): két és fél év szünet után felújítja nukleáris fűtőanyag előállítását célzó kutatásait.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.