Bős ügye az idén mozdulhat

MTI - Szlovákia elmozdulást akar elérni a bős-nagymarosi vízlépcső ügyében született hágai ítélet végrehajtását célzó tárgyalások igencsak elhúzódó folyamatában - írta kedden a szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák kormány erre vonatkozó 2006-os külpolitikai irányelveit ismertető jelentésében a TASR a kormány dokumentumából idézve azt írja: "A magyar féllel folytatandó tárgyalások célja olyan egyezség elérése lesz, amely összhangban áll a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletével, egyszersmind teljesíti a bős-nagymarosi vízlépcső felépítéséről és üzemeltetéséről szóló 1977-es szerződésben rögzítetteket."

A TASR kiemeli: a szlovák külpolitika idei irányelveit rögzítő dokumentumban arról is említés esik, hogy "az egyezség keresésének folyamatára valószínűleg befolyással lesz az a körülmény, hogy 2006-ban mindkét országban - Magyarországon áprilisban, Szlovákiában pedig szeptemberben - parlamenti választások lesznek".

A dokumentum nem tesz említést arról, hogy a felek közti egyezséget elrendelő hágai ítélet Magyarországot ugyanúgy nem kötelezi a vízlépcső alsó duzzasztójának felépítésére, ahogy Szlovákiát sem kötelezi a működő bősi duzzasztó és a Szlovákia területén megépült járulékos objektumok lebontására.

Ismeretes, hogy Budapest egyértelműen és véglegesen elállt az 1977-es szerződéstől, így az abban szereplő alsó duzzasztó megépítésétől is, ugyanakkor Pozsonytól nem várja el a bősi objektumok lebontását, de ragaszkodik ahhoz, hogy a szigetközi élővilág pusztulását megakadályozandó a szlovák fél több vizet juttasson a tájvédelmi térség vízellátását szolgáló medrekbe.

A hágai ítélet végrehajtásáról a felek évek óta három - jogi, műszaki és gazdasági - szakértői bizottságban folytatnak tárgyalásokat, de az ítélet értelmezésében fennálló szemléleti különbözőségek miatt érdemben nem tudnak elmozdulni.

A szlovák diplomácia a kölcsönös kapcsolatok keretében, a jószomszédi viszonyt szolgáló alapszerződés, a közös EU- és NATO-tagság bázisán kívánja tovább fejleszteni a Magyar Köztársasággal fennálló együttműködését. A Szlovák Köztársaság az alapszerződés széles körű teljesítését szolgáló vegyes bizottságok hatékonyabb tevékenységében és a bizottságok munkájának élénkítésében érdekelt - ismertette a szlovák kormány külpolitikájának magyar vonatkozásait taglaló dokumentumot a TASR.

Az új Duna-szakasz duzzasztója
Az új Duna-szakasz duzzasztója
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.