Robbant a republikánus lobbibomba

Jack Abramoff vádalkuja rossz hír sok politikusnak és a washingtoni kijáróknak.

- Ebben a történetben több a rossz arc, mint a Maffiózók című tévésorozatban - kezdődött a San Francisco Chronicle tegnapi vezércikke. A nyitómondat alapján ki gondolná, hogy az Egyesült Államok törvényhozásáról van szó? A hatóságokkal most vádalkut kötött lobbista, Jack Abramoff ügyében azonban tényleg minden előfordul, ami a szervezett alvilágról szóló krimikben szokott: csalás, zsarolás, megvesztegetés, a bűnös úton szerzett pénz két kézzel szórása, és persze az elengedhetetlen gyilkosság.

Abramoff, aki szívesen parodizálta a Keresztapa című filmből Michael Corleonét, néhány éve a legbefolyásosabb és leggazdagabb washingtoni lobbistának számított. Első számú politikai kapcsolata Tom DeLay volt. A képviselőház republikánus többségi frakciójának elnöke időközben egy másik, kampányfinanszírozással kapcsolatos botrány vizsgálatának idejére ideiglenesen lemondani kényszerült - de kétséges, valaha visszatérhet-e a posztjára vagy esetleg a börtönben köt ki. Abramoff elsősorban a szerencsejátékban érdekelt indián törzseket képviselte, de megbízóit is becsapta. DeLay volt sajtófőnöke beismerte, hogy a lobbistával közösen próbáltak politikusokat megvesztegetni, és közben eltettek 19 millió dollárt. A '90-es évek végén Abramoff szervezte DeLay moszkvai útját, amelynek során a képviselő az energiaiparban érdekelt orosz vállalkozókkal találkozott. Az oroszok ezt követően egymillió dollárt adtak egy obskurus konzervatív szervezetnek, a US Family Networknek, amely DeLay irodavezetőjének cégéhez csorgatta át a pénzt. A képviselő nem sokkal később megszavazott egy Oroszország számára akkoriban kulcsfontosságú hiteleket lehetővé tevő törvényjavaslatot.

Abramoff Adam Kidan vállalkozó társaságában csalással szerzett többségi részesedést egy floridai kaszinóláncban: a befektető bankokat hamis átutalási bizonylattal győzték meg arról, hogy ők maguk 23 millió dollárt fektetnek az üzletbe. A kaszinók korábbi tulajdonosát, aki egy kisebbségi részvénypakett birtokában megpróbált befolyást gyakorolni a cégre, 2001-ben agyonlőtték.

A lobbista két éttermet nyitott a Capitolium közvetlen közelében és páholyokat tartott fenn a főváros sportlétesítményeiben. Itt gyakran látott vendégül politikusokat és befolyásos kongreszszusi irodistákat, akik pedig egy-egy alkalommal nem fogadhatnak el 49,99 dollárnál - mintegy 10 500 forintnál - nagyobb ajándékot vagy vendéglátást, és egy forrásból évente nem léphetik át a 99,99 dolláros határt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.