Kigazdálkodják a tizenharmadik havi bért

Törvény írja elő, és úgy tűnik, nincs pénzügyi akadálya annak, hogy a közszféra 800 ezer dolgozójának bankszámláján január 16-án megjelenjen a 13. havi fizetés - erősítette meg lapunknak Fehér József. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára elmondta: a közintézmények, közhivatalok alkalmazottai a hónap közepén megkapják a 2005-re járó pluszpénzt. Azzal, hogy a kérészéletű, mindössze egy évig élt, úgynevezett nulladik havi fizetés megszűnt, s helyébe lépett az előző évre vonatkozó 13. havi bér, senki nem jár rosszul. Annyi a változás, hogy a kifizetés egységes időpontban lesz. Korábban az volt ugyanis a gyakorlat, hogy főleg a közigazgatás és a rendvédelem területén már karácsony előtt utalták a pénzt, míg az önkormányzati intézményekben csak az új év első napjaiban történt meg a kifizetés. Ez a gyakorlat indokolatlan megkülönböztetést tett, amit a kormány a nulladik havi bér egységesítésével próbált orvosolni.

Az egységesítés azonban egy éve felzúdulást váltott ki a közszférában. Sokan úgy értékelték ugyanis a helyzetet, hogy ezzel elveszítettek egyhavi pluszpénzt. Ráadásul a nulladik havi csak azokat illette meg, akik január 1-jén közalkalmazotti vagy köztisztviselői munkaviszonyban dolgoztak. Több szakszervezet az Alkotmánybíróságtól kért az ügyben állásfoglalást, s a taláros testület gyors döntése tett rendet az ügyben. Ennek értelmében ezentúl a juttatás kifizetéséről január 16-án kell rendelkezni, a 13. havi bér mértéke pedig a januári illetmény.

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára is úgy látja: bár a bérfejlesztésre fordítható összegben nincs benne a pedagógusokat, az egészségügyben és más közintézményekben dolgozókat megillető pluszjuttatás, az önkormányzatok kigazdálkodják a pénzt, amit szerinte minden arra jogosult időben kézhez is kap.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.