Szervezőbizottság van, elnök nincs

Működésképtelenné vált a Magyar Lagdarúgó Szövetség elnöksége azt követően, hogy - a decemberi, öt lemondással zárult közgyűlés után - tegnap két megyei elnök, Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc is leköszönt vezetőségi tagságáról.

A tisztújító közgyűlést talán februárra hívják össze...

A hazai futball csődje, úgy tetszik, teljes: a vezetőségi válságon túl jelentősen érintheti például a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére benyújtandó pályázatot (a határidő május 31.), nem beszélve arról, hogy közeleg a január 26-án és 27-én esedékes, közös horvát, magyar kormányülés, amelynek napirendjén az Eb-kandidálás is szerepel.

Szervezőbizottság van, elnök nincs - Gyárfás Tamást fölkérték, Bozóky Imre mandátuma megszűnt

Gyárfás Tamást, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökét, a Magyar Úszó Szövetség elnökét kéri fel a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége a 2012-es, magyar-horvát rendezésben tervezett futball Európa-bajnokság pályázati szervezőbizottsága honi elnökének - döntött tegnap az éppen határozatképessége határán lévő grémium. A pályázati munkának komoly támogatást adhat a január 26-án és 27-én Zágrábban sorra kerülő horvát-magyar kormányülés, amelyen külön napirendi pontként szerepel a közös projekt.

Lapunk érdeklődésére Gyárfás Tamás elmondta: előzetesen az őt megkeresők tudtára adta, hogy csak akkor vállalja a felkérést, ha személyével kapcsolatban teljes az egyetértés. Nos, miután kiderült, hogy mind az MLSZ, mind az MLL bizalmát bírja, ezért igent mond. Elképzelései szerint nyolc-tíz tagú lenne a szervezőbizottság: Erdei Tamással, a Magyar Bankszövetség elnökével és Eppel Jánossal, a Porsche Hungaria ügyvezető igazgatójával már tárgyalt, és a megkeresettek igent mondtak a felkérésre. Gyárfás úgy véli, hogy nem maradhat ki a testületből az állami sportvezetés irányítója, vagyis Ábrahám Attila címzetes államtitkár sem. Megbeszéléseket folytat Alessandro Sansával, a 2012-es olimpiára kandidáló madridi pályázat vezetőjével, őt is igyekszik megnyerni. Ugyanis, mint mondta, ez (részben) hazai pályázat, de külföldön kell a sikeréért lobbizni. Gyárfás tervei között szerepel továbbá, hogy két vidéki polgármester is pályázati szervezőbizottsági tag legyen.

Mint ismeretes, az UEFA döntése értelmében három pályázat - az olasz, továbbá a lengyel-ukrán és a horvát-magyar közös - maradt versenyben a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére. A helyzet (horvát-)magyar szempontból korántsem rózsás, viszont, ahogy mondani szokás, innen szép nyerni. A múlt és az eredményesség egyértelműen az olaszok mellett szól. Amellett, hogy labdarúgó-válogatottjuk háromszor nyert világ-, egyszer Európa-bajnokságot, az ország egy olimpiának, két-két vb-nek és Eb-nek, továbbá hét (!) BEK-döntőnek adott otthont.

Az európai szövetség készíttetett egy felmérést - ebben magyar részről a Gallup vett részt -, hogy kiderüljön, milyen a sportág népszerűsége a pályázó országokban, illetve, hogy a lakosság mekkora százalékban szeretné magáénak tudni az eseményt. Nos, az olaszok 92 százaléka támogatja az Eb-rendezést, ez a szám Magyarországon 45,5 százalék. Az olaszok 89 százaléka gondolja úgy, hogy az Eb hasznot hoz az országnak, nálunk ez a szám 51,3. Megkérdezték a pályázók szurkolóit, amennyiben országuk nyerne, mennyien mennének ki valamelyik mérkőzésre. A leglelkesebbek a horvátok (66 százalék), őket a lengyelek (44,2), az ukránok (38), az olaszok (35) követik; csak minden negyedik magyar (26) mondta azt, hogy érdekelné legalább egy találkozó. Vagyis kívánatos a szemléletváltás - vont konklúziót Gyárfás. Hozzátette: komoly lobbizási esély számunkra az UEFA márciusban, Budapesten esedékes kongreszszusa.

Az UEFA kíváncsi volt a bajnoki találkozók látogatottságára is. Nos, a legnagyobb magyarországi szurkolótábora a Debrecennek van, a mérkőzésátlag 6347. Szemben az Olaszországban legnépszerűbb Milanéval, amelynek összecsapásaira alkalmanként (átlagosan) 63 595 néző látogat ki. Ennél is mellbevágóbb adat, hogy az itáliai rangsor huszadikja, a jelenleg másodosztályú Brescia (7749) is megelőzi a leglátogatottabb magyar együttest. És akkor az infrastruktúráról, a stadionok állapotáról még nem is beszéltünk.

Továbbá arról a friss hírről sem, amelynek értelmében megszűnt Bozóky Imre mandátuma a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökeként. Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc elnökségi tag tegnap lemondott posztjáról, ezzel határozatképtelenné vált a szervezet vezető testülete.

Ezek után csak annyi bizonyos, hogy a pályázatot május 31-ig be kell nyújtani, az UEFA december 8-án jelöli ki a 2012-es rendezőt.

Bozóky: egyelõre itt a vég
Bozóky: egyelõre itt a vég
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.