Hazahoznak két Ecuadorban raboskodó fiatalt

Két, ecuadori börtönökben raboskodó magyar drogfutár hazahozataláról kezdődött diplomáciai egyeztetés a magyar és a latin-amerikai ország képviseletei között - közölte tegnap érdeklődésünkre Polgár Viktor külügyi szóvivő. A másik négy, kokaincsempészettel vádolt magyar fogoly esetében erre csak a jogerős ítélet után kerülhet sor.

Tavaly novemberben életbe lépett az a nemzetközi egyezmény, amely lehetővé teszi, hogy az Ecuadorban bebörtönzött, jogerősen elítélt magyar állampolgárságú foglyokat hazaszállítsák, és itthoni büntetés-végrehajtási intézetben töltsék le a hátralévő szabadságvesztésüket. Mint arról lapunkban korábban hírt adtunk, a latin-amerikai ország különböző börtöneiben hat magyar állampolgárt tartanak fogva: valamennyiüket a pogygyászukba vagy a ruhájukba rejtett nagy mennyiségű kokainnal fogták el az ottani hatóságok. A hat férfi közül csupán ketten álltak eddig bíróság előtt: a 2001 decemberében elfogott budapesti fiatalember nyolcévi, a 2002 tavaszán lebukott tatai férfi 12 évi börtönbüntetést kapott. Az utóbbi másfél évben négy miskolci drogfutár került ecuadori börtönökbe, ők azonban egyelőre még előzetes letartóztatásukat töltik.

A magyar drogfutárokat embertelen körülmények között tartják fogva a túlzsúfolt ecuadori börtönökben, ahol sok fogoly veszíti életét. Az európai rabok hozzátartozóit pénzért zsarolják a rabtársaik.

- A jogerősen elítélt két magyar fogoly hazahozataláról egyeztetés kezdődött a két ország illetékes képviseletei között, az ítéletre váró többi rab ügyében erre egyelőre nincs lehetőség - mondta érdeklődésünkre Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. További kérdéseinkre tömören azt válaszolta: az ügy kedvező kimenetele érdekében semmilyen részletet nem hozhat nyilvánosságra, így azt sem közölheti, mikor és milyen feltételekkel hagyhatja el majd a két magyar fogoly az ecuadori börtönt.

- Egyszer kivitték már a fiamat a bíróságra, tolmács hiányában azonban a tárgyalás elmaradt - miskolci tudósítónknak ezt mondta H. Ágnes, akinek 21 éves fiát, H. Leventét 2004 karácsonya óta tartják fogva a quayaquili börtönben.

Megtudtuk: H. Ágnes a fogva tartottakkal és a börtön vezetőivel heti gyakorisággal beszél telefonon. Tavaly nyáron a Baptista Szeretetszolgálat segítségével elutazott el Ecuadorba, ahol valamenynyi magyar rabot felkereste a börtönökben. Megszervezte, hogy a dél-amerikai országban élő magyar családok felváltva látogassák fogva tartott honfitársainkat. H. Ágnes az ottani fejleményekről tőlük, és az ecuadori internetes honlapokról rendszeresen tájékozódik.

Ecuadorban néhány börtönlázadás tört ki a közelmúltban, a fegyveres konfliktusban több rab életét veszítette. H. Ágnes ezzel kapcsolatban azt mondta: abban a zárkában, ahol a fia korábban raboskodott, több foglyot is megöltek. Fia, H. Levente az egészségügyi részlegben vészelte át a lázadó foglyok és a helikopterrel érkező kommandósok összecsapását, de ha a régi cellájában élte volna az eseményeket, az összecsapások kellős közepén találja magát - közölte H. Ágnes.

H. Ágnes beszámolt arról is, hogy egy másik miskolci férfit, az 54 éves F. Istvánt - akinek a poggyászában húsz kilogramm kokainnal próbált távozni repülővel Ecuadorból, de elfogták - a lázadás kezdete előtt az őrök menekítették ki a börtönpavilonból, és a szamaritánusok részlegébe helyezték át: ő jelenleg is ott tartózkodik.

Rendszeres pénzküldemény nélkül aligha élnék túl a börtönt
Rendszeres pénzküldemény nélkül aligha élnék túl a börtönt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.