Gyerekektől az idősekig: átalakuló támogatások

Január elsejétől átalakult a családtámogatási rendszer. A családi pótlék havi összege az egygyermekes családokban 11 ezer, kétgyermekeseknél gyermekenként 12 ezer, három- vagy több gyermeket nevelő családban 14 ezer forintra nőtt. Egyedülálló szülő esetén a támogatás gyermekenként ezer forinttal magasabb. Tartósan vagy súlyosan beteg gyermek javára a támogatás 21, illetve 23 ezer forint.

A parlament döntése szerint a korábbi családi pótlékot, családi adókedvezményt és pénzbeli rendszeres gyermekvédelmi támogatást felváltotta az átlagosan 84 százalékkal megemelt összegű, összevont családi pótlék. A korábbi adókedvezményt csak a három- és többgyermekes családok vehetik igénybe, és csak korlátozott mértékben. Új ellátás a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, amelynek célja, hogy - a korábban rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített mintegy 700 ezer gyermeket a járandóság családi pótlékba építése után is megillessék olyan természetbeni juttatások, mint az étkeztetés, a tankönyv, a beiskolázási támogatás. A jogosultságot az önkormányzat jegyzője állapítja meg.

Közvetve ide tartozik, hogy a kormány babakötvény bevezetésével ösztönzi a gyermekvállalási kedvet. Az új év első napjától született kicsik számára nyitható Start-számlára az állam 40 ezer forintot fizet be, a szülők - jelentős kedvezményekkel - ezt 120 ezer forinttal egészíthetik ki. Az első kötvényeket már át is adták az új évben született babák szüleinek.

Az idősebbeket érinti, hogy 50 százalékról 55 százalékra emelkedik a sajátjogú nyugdíjjal nem rendelkező özvegyek járandóságának mértéke. Ez 180-190 ezer, többségében idős, egyedülálló, még aktív korú özvegyi nyugdíjast érint. Jövedelmük átlagosan havi 3600 forinttal lesz több.

A minimálnyugdíj összege az idei 24 700 forintról 25 800 forintra nő, az átlagos öregségi nyugdíj pedig több mint 65 ezer forint lesz. A 75 évesnél idősebb, egyedülálló nyugdíjasok igényelhetik az időskorúak járadékát, ha jövedelmük nem éri el a nyugdíjminimum 130 százalékát. Ez 2006-ban havi 33 540 forint, s erre az összegre egészítik ki jövedelmüket. Az idén már a teljes 13. havi nyugdíjat megkapják az idősek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.