A lelkészek a család felé fordulnak

A visszaeső bűnözők társadalomba való könnyebb visszakerüléséért dolgozott ki koncepciót a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete. Roszik Gábor titkár közölte: számítások szerint a rács mögött lévő 16 ezer elítélt családjában hozzávetőleg hatvanezer gyerek él otthon, igen nehéz körülmények között.

Az ő helyzetük javítása is segítheti a büntetésletöltése után hazatérő családfőt, hogy könnyebben illeszkedjen visszaa társadalomba, ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy a szeretteikáltal visszafogadott elítéltek körében hatszor kisebb a valószínűsége,hogy az illető ismét a bűn útját választja.

A tervezet egyolyan iroda felállítását tűzi célul, ahonnan szakemberek, önkéntesekbevonásával a börtönben lévők családjainak segítését szerveznék. Ez azanyagi támogatáson túl kiterjedne a gyerekek és a távol lévő szülőközötti kapcsolattartás erősítésére, a magukra maradt gyerekek mentálisfejlődésének előmozdítására, lelki gondozásukra, a büntetés lejártaután a szabaduló számára megfelelő munkahely keresésére. Mindez azértis fontos, mert három év kényszerű távollét után a fogva- tartottak 80százaléka elveszíti családját, nyolc-tíz éves börtönbüntetés után ez azarány gyakorlatilag száz százalék.

A koncepció elfogadása és a10-12 millió forint állami támogatással működtethető iroda felállításaesetén 2006-ban már szervezettebb formában, nagyobb hatékonysággallehetne a börtönből szabadulókat és családjukat segíteni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.