Vége a palesztin tűzszünetnek

Palesztin aktivisták egy olasz békemozgalmár elrablásával, egy gázai ENSZ-klub felrobbantásával és Izrael elleni rakétatámadásokkal kezdték az évet, véget vetve a tavaly január óta lényegében folyamatos fegyvernyugvásnak.

A rebellis palesztin fegyveresek súlyosan megalázták ezzel Mahmud Abbasz palesztin elnököt, aki kétségbeesett felhívást tett közzé, így próbálván véget vetni az ellenőrzése alá tartozó területeken eluralkodott zűrzavarnak.

Álarcos palesztin fegyveresek vasárnap hajnalban elfoglaltak egy ENSZ-klubot Gázában, és felrobbantották a létesítmény bárját. Ez volt egyébként az egyetlen olyan hely Gázában, ahol alkoholt is felszolgálnak a vendégeknek.

A palesztin területeken uralkodó fejetlenség miatt tartani lehet attól, hogy kiújulnak a merényletek, s attól is, hogy a térségben megnő Irán, Szíria és az al-Kaida (nemzetközi terroristahálózat) befolyása.

Súlyos hibát követnek el azok a fegyveres palesztin csoportok, amelyek véget akarnak vetni az Izraellel hallgatólagos tiszteletben tartott fegyvernyugvásnak - mondta Mahmud Abbasz palesztin elnök vasárnap az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatása során.

Abbasz szerint a megállapodás, amelyet márciusban Kairóban a különböző palesztin szervezetekkel az izraeli-palesztin fegyvernyugvásról kötött, nem tartalmazott időbeli korlátot.

Több fegyveres szervezet is bejelentette, hogy már nem tekinti magára nézve kötelezőnek a megállapodást.

- Nem látok rá okot, hogy véget vessünk a fegyverszünetnek, még akkor sem, ha azt Izrael többször is megsértette. Érdekünkben áll, hogy fennmaradjon ez az állapot, végbemehessen az újjáépítés, normalizálódjon a helyzet. A biztonsági problémákat kézben kell tartani, mert ez jelenlegi állapotában senkinek sem felel meg. A törvényhozási választásokat a terveknek megfelelően, január 25-én megtartjuk - szögezte le. Szerinte ennek egyetlen feltétele van, az, hogy a választás Jeruzsálemre is kiterjedjen.

Közben eddigi legsikeresebb kísérletüket hajtották végre palesztin fegyveresek Ciszjordániából kiinduló Izrael elleni rakétatámadással - közölte vasárnap egy izraeli biztonsági illetékes. A katonai cenzorok az eset nyilvánosságra hozatalát három hétig halogatták, világos jeléül annak, hogy Izraelben széles körben aggódnak amiatt, hogy az ország városait, falvait palesztin fegyveresek a megszállt Ciszjordánia területéről célba vehetik. Eddig rakétát a palesztinok csak a Gázai övezetből indítottak Izrael ellen, de ez a terület nem esik közel egyetlen izraeli nagy településhez vagy települések tömbjéhez sem. A Gázából indított rakéták egyébként ritkán bizonyultak halálos fegyvernek. A biztonsági illetékes késleltetett tájékoztatása szerint Ciszjordánia északi részéből indították Izrael ellen a rakétafegyvert, amely az izraeli határ előtt csapódott be, s nem okozott károkat, nem voltak sérültjei.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai - a Fatah egyik elágazása - magának tulajdonította a rakétatámadást, mondván, az válasz volt arra, hogy Izrael megölte két fegyveresét Dzsenin közelében.

Palesztin biztonsági emberek kísérik a kiszabadult olasz túszt a Gázai övezetben
Palesztin biztonsági emberek kísérik a kiszabadult olasz túszt a Gázai övezetben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.