Sok bába közt elvész a bébikötvény

Ugyan Demszky Gábor saját magát előszeretettel nevezi a bébikötvény szülőatyjának, a főváros jövőre egy fillért sem ad a januárban induló országos programhoz. Szerinte költsenek erre a kerületek.

Semmi sem lesz a Budapesti Bébikötvény ötletéből. Az újszülöttek támogatásáról szóló országos program januárban indul, és bár az önkormányzatok is megtoldhatják a gyermekeknek szánt apanázst, a fővárosi önkormányzat egyelőre egy fillért sem szán erre a célra. Annak ellenére, hogy a bébikötvény bevezetésének ötletét Demszky Gábor főpolgármester vetette fel a 2002-es kampány hevében.

Januártól az állam negyvenezer forintot helyez el minden újszülött számláján. A kedvezményezettek 18 éves kor után felsőfokú tanulmányokra, lakhatási problémák megoldására, vállalkozás elindítására költhetik a pénzt. A támogatást az önkormányzatok kiegészíthetik.

A városházán még tanulmányozzák a január elsején hatályba lépő jogszabályt, és megvárják végrehajtási utasításait is - mondta lapunknak Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes. Mint arról beszámoltunk, az Országgyűlés a bébikötvényről szóló javaslatot az ugyancsak szabad demokrata Béki Gabriella előterjesztése nyomán fogadta el.

A főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: nem a városházának, hanem a kerületeknek van lakosságuk, ezért leginkább a városrészek feladata volna az állami bébikötvény kiegészítése.

Négy évvel ezelőtt a főpolgármesteri kabinetértekezlet is támogatta Demszky azon kezdeményezését, hogy törvényjavaslat készüljön a bébikötvény bevezetéséről. A főpolgármester akkor azt hangoztatta, hogy a fővárosban már a közeljövőben elindítható a "Budapesti Bébikötvény". Akkor azt tervezték, hogy a fővárosi önkormányzat minden budapesti újszülöttnek százezer forinttal nyitna számlát, az egyre gyarapodó összeget pedig - amelyet a szülők is kiegészíthetnek - a gyermek nagykorúvá válásakor vehetné fel. A városházán akkor úgy kalkuláltak, hogy a program kétmilliárd forintból kihozható.

Alig egy hónappal ezelőtt a főpolgármester közleményben üdvözölte a Gyurcsány-kormány döntését a bébikötvény bevezetéséről. Demszky akkori nyilatkozataiban emlékeztetett arra, hogy ez valójában az ő ötlete volt, sőt az SZDSZ 2001-ben törvényjavaslatot is benyújtott róla, de annak elfogadását az Orbán-kormány megakadályozta.

A városháza a bébikötvény esetleges önkormányzati kiegészítése ügyében nem kereste meg a III. kerületet, és gyaníthatóan a többi városrészt sem - reagált a fővárosi felvetésre Tarlós István, Óbuda-Békásmegyer független polgármestere. Hozzátette: furcsának tartja, hogy a főváros a kerületek kontójára ígérget. - Ha hivatalosan is megkeresik a kerületet, mérlegelni fogjuk a felvetést - mondta.

A II. kerület örül annak, hogy korábban a főpolgármester javasolta a bébikötvény bevezetését, ezt azonban a Gyurcsány-kormány tette meg - mondta Horváth Csaba (MSZP), a városrész polgármestere. Hozzátette: szívesen folyósítják az újszülötteknek szánt pótlólagos önkormányzati támogatást, feltéve, hogy a főváros a forrásmegosztás keretén belül, a születésszám alapján pénzt is ad ehhez a kerületeknek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.