Ahol az alkohol a megoldás

A magyar árutőzsdén jelenhetne meg Európában elsőként az üzemanyagként használható alkohol - nyilatkozta lapunknak Folláth György, a Győri Szeszgyár és Finomító Rt. vezérigazgatója, aki másfél évtizede dolgozik az alkohol üzemanyagként való felhasználásán.

A miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy Magyarország Európa legnagyobb bioüzemanyag-termelője lesz. Folláth Györgytől, a Győri Szeszgyár és Finomító Rt. vezérigazgatójától azt kérdeztük: szerinte van-e esélye ennek, és ha igen, milyen feltételek mellett. Milyen előnyökkel jár a foglalkoztatás, a környezetvédelem és az agrárfelesleg hasznosítása szempontjából, ha bioetanol készül a gabonából?

A szakember kifejtette: Magyarországon - ahol tartósan jelentős a gabonafelesleg - jók a termőhelyi adottságok, színvonalas termelési kultúra alakult ki, versenyelőny a csekély munkabér és az alacsony földhasználati díj. Megvannak tehát a feltételei annak, hogy hazánk Európa egyik legnagyobb gabonaalapú bioetanol-előállítója legyen.

Folláth György felsorolta a bioetanol alkalmazásának legfontosabb előnyeit: nem fogyatkozó, hanem az agrárfelesleg felhasználásával megújuló energiáról van szó, ami a benzinhez keverve javítja az oktánszámot és csökkenti a járművek károsanyag-kibocsátását.

Az EU az idei évre azt ajánlja, hogy a felhasznált üzemanyag két százaléka bioenergia legyen. Magyarországon ez az arány jelenleg 0,2 százalék. A parlament adótörvény-módosítása alapján a középtávra tervezett 4,4 százalékos arány is alatta marad az EU által erre az időszakra előírt 5,75 százaléknak. A vezérigazgató szerint az uniós ajánlások sokszorosát tudnánk előállítani. A tervek szerint 2008 után évenként százezer tonna bioetanolt használunk föl, a magyar termelőkapacitás viszont elérheti az évi kétmillió tonnát is. Ezt a mennyiséget csak a teljes európai piac képes felvásárolni.

- Erre csak akkor van esély, ha létrejön az egységes, korlátozásoktól mentes, átlátható európai alkoholpiac - állítja Folláth. Szerinte a nemzeti támogatási rendszerek különbözőségét fel kell váltani az egységes európai támogatási rendszerrel, amely egyben feleslegessé tenné a tagországokban nyíltan vagy burkoltan meglévő protekcionizmust, azt a törekvést, hogy az adókedvezményt, amit a tagországok a megújuló energiafelhasználás növelése érdekében nyújtanak, saját agrártermelésük fenntartására fordítsák. Az egységes piac létrejöttéhez arra is szükség van, hogy lezárják a bioetanol és a fosszilis üzemanyagok szabványairól folyó szakmai vitát, hiszen egy létrejövő egységes piacon fontos, hogy a termelők és a befektetők tervezni tudják az eladásaikat. A tervezhetőség a feltétele ugyanis annak, hogy dinamikusan nőjenek a kapacitások.

- A fejlesztésre két, egymást kiegészítő út kínálkozik. Az egyik az olyan nagyüzemek létesítése, amelyek képesek évente több százezer tonna gabonát feldolgozni. A másik út az állattartó agrárgazdaságokba integrált kisüzem, amely kevésbé függ a gabonapiac ingadozásaitól, s jó hatást gyakorol egy kistérségben a foglalkoztatásra is. Ráadásul a bioetanol gyártásakor melléktermékként keletkező olcsó takarmány versenyképesebbé tenné az adott kisüzemben az állattenyésztést. E két üzemtípus egészséges aránya csökkentené az átmeneti piaci zavarokat és a túltermelési válságok veszélyét. A szakember úgy véli, ha kialakul az átlátható piac, akkor a magyar árutőzsdén jelenhetne meg elsőként Európában az üzemanyagcélú alkohol.

Folláth György szerint mielőbb olyan kisüzemi üzemmodelleket kell létrehozni, amelyek a gyakorlatban teszik vizsgálhatóvá a versenyképességet, a foglalkoztatásra gyakorolt hatást. A szakember úgy látja: a miniszterelnöki nyilatkozat arra utal, hogy a kormány a II. nemzeti fejlesztési tervben megfelelő gazdasági klímát kíván teremteni a környezetvédelem és az agrárgazdaság szempontjából is fontos bioenergetikai program számára.

Folláth György: Egységes, korlátozásoktól mentes, átlátható európai alkoholpiacra van szükség
Folláth György: Egységes, korlátozásoktól mentes, átlátható európai alkoholpiacra van szükség
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.