A Dunántúlon aki teheti, ne induljon autóval útnak

Az egész országban lelassult a közlekedés a havazás miatt; több mellékút járhatatlan és két tömegkarambol is történt az M1-es autópályán; késnek a vonatok és a buszok, sok helyi járat el sem indult; a hó miatt Ferihegyen akadozik a légiforgalom. Az előrejelzések szerint havazás, ónos eső, hóátfúvások várhatóak.

Az autópálya rendőrség azt kéri, lehetőleg senki ne induljon útnak kocsival, amíg a havazás tart és az utakat nem sikerül teljesen megtisztítani. A havazás miatt elsősorban a Dunántúlon lassult le a közlekedés, késnek a vonatok és az autóbuszok is.

Hatvan kocsi csúszott össze az M1-es autópálya Budapest felé tartó szakaszán, a mentők 12 sérültet szállítottak kórházba. A sztráda másik oldalán újabb tömegkarambol történt: ott kilenc kocsi csúszott egymásba. Egy nyolcéves szerb kisfiú meghalt a balesetben.

Kora délután még nyolc település volt elzárva Veszprém megyében; a Bakonyban Tés, Jásd, Szápár, Csetény, Bakonynána megközelíthetetlen, a Balaton-felvidéken nem lehet bejutni Hidegkútra, s a Vas megyével határos faluba, Nagypiritre sem. Zirc és Pápa térségében szinte valamennyi mellékút járhatatlan. Győr-Moson-Sopron megyében is több út járhatatlan és két települést, Vág és Vének községet  elzárta a hó a világtól.

A Déli pályaudvarról induló és oda érkező vonatok jelentős várakozásra kényszerülnek a váltók eljegesedése miatt; egyes vonalakon akár több órás késéssel is számolni kell. A fővárosban napközben több villamos is kisiklott a váltók eljegesedése miatt, de személyi sérülés nem történt.

A Posta negyvenegy kistelepülésre csak jövőre kézbesíti a leveleket a havazás miatt.

A budapesti Ferihegyi repülőtérről a járatok a havazás miatt kisebb késésekkel indulnak. A Budapest Airport tájékoztatása szerint eddig már több járatot töröltek.

A kormányszóvivő szerint a lakosság élelmezési és egészségügyi ellátásában egyelőre fennakadás nincs.

A rendőrséggel és a közlekedési minisztériummal egyeztetve a katasztrófavédelem megítélése szerint nem szükséges összehívni a Kormányzati Koordinációs Bizottságot a havazás miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Batiz András kormányszóvivő korábban már elmondta: ha az emberek alapellátása veszélybe kerül, akkor kormányzati szinten kell a mentési munkálatokat koordinálni, s ezért, ha szükséges összeül az úgynevezett kormányzati koordinációs bizottság, a Belügyminisztériumban megalakul egy operatív törzs, amely tartja a kapcsolatot a különböző szervezetekkel. Az operatív törzs szükség szerint a honvédség eszközeit, a terepjárókat, a lánctalpasokat, a helikoptereket is igénybe veheti.

Budapesten is lelassult a közlekedés, néhány hegyi buszjárat nehezen jut el a végállomásig. A BKV fődiszpécsere közölte; három villamos kisiklott délelőtt, mert a hó eltömítette a váltókat, de személyi sérülés nem történt. A közterület-fenntartó arra kérte az autósokat, hogy aki teheti, hagyja otthon kocsiját. Ha folytatódik az intenzív havazás, további gépeket, ekével felszerelt hulladékszállítókat is bevetnek. (MTI)

Takarítják a peront Budapesten a Déli pályaudvaron
Takarítják a peront Budapesten a Déli pályaudvaron
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.