Gyónás hazugságvizsgálóval

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos egy hónapja állampolgári bejelentés nyomán vizsgálatot indított a Szcientológia Egyház adatgyűjtési szokásairól.

A bejelentő azt sérelmezte, hogy a munkahelyén olyan kérdőíveket kellett kitöltenie, amelyekben személyes adatokat széles körben kellett megadnia önmagáról és más személyekről. Pár héttel korábban a parlament honvédelmi bizottságának ülésén szintén téma volt egy olyan, állítólag hazugságvizsgálatra is alkalmas készülék, amelyet az egyik magyarországi kis egyház akart behozni az országba. Az ülésről azonnal kizárták a sajtót, de már percekkel ezután úgy hírlett, hogy a Szcientológia Egyházról, az E-méter nevű vallási eszközükről lehet szó.

Fritzlauf Lajos, a Szcientológia Egyház vezető szerzetese minden elképzelhető fórumon tagadta ezt a hírt. Krispán István rendőralezredes szakvéleményét lobogtatta a kezében, és arra emlékeztetett, 2001-ben már készült szakvélemény azE-méterről. Ebben az áll, hogy nem minősül poligráfnak. Fritzlauf azonban kihagyta az idézett mondat folytatását, miszerint: az E-méter "hazugságvizsgálat céljából történő felhasználása sem kizárható".

Hosszas utánajárásomba került, mire rávettem Krispán Istvánt - aki pszichológusi végzettséggel a Budapesti Rendőr-főkapitányság orvosszakértőjeként hivatalosan végez hazugságvizsgálatokat Magyarországon -, hogy személyesen fogadjon. Szerettem volna ugyanis megtudni, milyen jogi feltételek szabályozzák nálunk a hazugságvizsgálatot. A vonatkozó törvény csupán annyit ír, hogy hazugságvizsgálatot kizárólag 18 éven felülieken végezhet nyomozó hatóság, szaktanácsadó jelenlétében. A delikvensnek mindenképpen tisztában kell lennie azzal, hogy mi történik vele, és egyértelműen bele kell egyeznie az eljárásba. Azt a passzust azonban, hogy mi tesz valakit szaktanácsadóvá, sehol sem találom.

Krispán Istvántól megtudom, hogy a hivatalos poligráf készülékek egyszerre több élettani reakciót is vizsgálnak. Ezek az úgynevezett Canon vészreakciók, azaz azt mérik, hogyan változik a légzésünk, a vérnyomásunk és a pulzusunk, valamint bőrünk galvános reakciója, ha szervezetünk felkészül valami fenyegető ingerre. Szakértők szerint bármelyik említett vészreakció mérése alkalmas hazugságvizsgálatra.

Az E-méterről az áll a szakvéleményekben, hogy a bőr galvános reakcióját méri, vagyis a vészreakciók egyikét. Krispán négy éve már találkozott egy ilyen vallási eszközzel, ugyanis a határon elkaptak egy auditort (a szcientológia vallás papja - a szerk.), aki E-métert akart csempészni az országba. A rendőrségi szakértő akkor nem tudta eldönteni, mire szolgálhat a készülék, ráadásul nem állt rendelkezésére az a kérdéssor sem, amelyet többek elmondása szerint az egyház az E-méterhez használ. Márpedig döntő jelentőségű lehet egy hazugságvizsgálat során, hogy milyen kérdéseket teszünk föl. A Canon vészreakciók ugyanis csak eldöntendő kérdések során lépnek működésbe, úgy, hogy semleges kérdések között szerepelnek az adott témát érintő érdemiek.

Leteszem Krispán elé azokat a teszteket és kérdőíveket, amelyek a Szcientológia Egyházról írt korábbi cikkeim során kerültek hozzám, és megkérem, hogy vessen rájuk egy pillantást. A szakértő hosszasan tanulmányozza a paksamétát, majd kiemel egy kérdőívet: a tesztre HCO WW Biztonsági űrlapok 7A és 7B cím van írva, a bevezetőjéből pedig kiderül, hogy az egyház dolgozóinak ellenőrzésére szolgál. Fritzlauf Lajos korábban azt nyilatkozta, hogy egyházuk ezt a tesztet csak a "szerzetesekkel" tölteti ki - ennek azonban nincs nyoma a kérdőíven. Két részből áll: az első precíz utasításokat ad az E-méter használatára, a második az alkalmazandó kérdéssort tartalmazza. Az első kérdés: "Perverz vagy-e?", aztán: "Loptál-e valaha a munkaadódtól?". Arra is kíváncsiak, hogy a vizsgált személy szerepel-e bűnügyi nyilvántartásban, illetve körözi-e a rendőrség. Mindegyik kérdésre igen vagy nem lehet a válasz.

Krispán szerint a kérdőív kísértetiesen hasonlít azokra a biztonsági tesztekre, amelyeket különböző külföldi cégek alkalmaznak új munkatárs felvételénél. A különbség csupán annyi, hogy azoknál tilos nemi identitásra, pártállásra, illetve a privát szférára vonatkozó kérdéseket feltenni.

- Azért is hazugság- vagy ahhoz nagyon hasonló vizsgálatról lehet szó - mondja Krispán -, mert a teszt kitöltése során a válaszadónak nem a verbális kijelentései mérvadóak, hanem a bőrének galvános reakciója. Így a teszt kitöltése során olyan információ megszerzésére is használhatják az E-métert, amelyet a vizsgált személy nem akar vagy nem tud közölni.

"A kimondott szót, feljegyzéseket és dokumentumokat bizonyítékként kezeljük" - áll a Bevezetés a Szcientológia Etikába című könyvben. Kérdés ezek után, hogy miért gyűjt az egyház hazugságvizsgálóval ellenőrzött személyes információkat, és mit jelent, hogy ezeket bizonyítékként használják. A rendelkezésemre álló belépési nyilatkozatokból az is kiderül, a tagok nemcsak magukról adnak precíz és bizalmas információkat, hanem azokról is, akik velük szorosabb kapcsolatban állnak. Mindenről akta készül, amibe - szintén a belépési nyilatkozat szerint - senki sem tekinthet bele: sem a hívő, sem a rokonok, úgy tűnik, csak az egyház vezetői férhetnek hozzá. A könyvekből az is kiderül egyébként, hogy az egyház tagjai E-méter alkalmazása közben gyónnak, amit auditálásnak neveznek.

Küldök két e-mailt az egyház budapesti központjába, szeretném megkérdezni, valóban használják-e az E-métert az előbb említett tesztek kitöltése során. Arra is kíváncsi lettem volna, hogy hová kerülnek ezek a tesztek, hol őrzik a könyveikben és a belépési nyilatkozatokban gyakran emlegetett aktákat. Kérdéseimre válasz nem érkezik.

Időközben megszerzem azE-méterről eddig Magyarországon elkészült szakértői véleményeket. Mindegyik azt írja, hogy a készülék orvostechnológiai eszköznek minősül, így Magyarországra hozatala, illetve forgalmazása engedélyköteles. Arra a kérdésemre sem kaptam választ senkitől, hogy a Szcientológia Egyháznak van-e ilyen engedélye. Nem tudni továbbá, hogy azok az emberek, akik az E-méteres vizsgálatot végzik, milyen, Magyarországon is elfogadott képzésben részesülnek.

Az E-méter története

Az E-métert, amelyet tervezője után eredetileg Mathison Elektropsymeternek neveztek, mentális betegségek kezelésére fejlesztették ki. A pszichoanalízis során alkalmazták, hogy a betegek, és az őket kezelő terapeuták elfojtott tudattartalmakról, illetve elfelejtett eseményekről is tudomást szerezhessenek. L. Ron Hubbard az 1950-es évek elején megvásárolta a készülék jogait és E-méterként kezdte el gyártani, valamint forgalmazni. Működési elve napjainkig változatlan: az emberi test bőrellenállási változásaiból kiindulva a vegetatív idegrendszer változásairól szolgáltat információt. Magyarországon a Szcientológia Egyház egymillió forint körüli összegért kínálja eladásra szórólapokon az E-métert, saját papjainak vagy érdeklődő cégeknek.

Mark Super VII Quantum E-meter
Mark Super VII Quantum E-meter
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.