Hizlal és beteggé tesz az ünnepi trakta
A karácsonyi-újévi örömök ritkán múlnak el anélkül, hogy egy-háromkilónyi súlytöbblet ne emlékeztetne az ünnepi túlkapásokra. A szakemberek szerint azonban ennél nagyobb gond, ha a túlevés vagy túlivás kórházi kezeléssel végződik. Karácsony és újév táján a sürgősségi osztályokat túlnyomó többségben a mértéktelen evés és ivás következményeitől szenvedők töltik meg - mondta lapunknak dr. Gion Gábor, a szegedi városi sürgősségi osztály főorvosa.
Néhány kedvelt nass
Földimogyoró | 609 |
Pisztácia | 350 |
Tejcsokoládé | 572 |
Nápolyi | 528 |
Tökmag | 623 |
*100 grammban
A zsíros, fűszeres ételekhez nem szokott gyomor, epe, hasnyálmirigy a reggeltől estig tartó trakták után "könnyen föladja". A gyomorrontás első figyelmeztető tünete a teltségérzet, émelygés, hányinger, hasi görcsök, a hasmenés. Az említettek közül bármelyik jelentkezésekor érdemes az evést fölfüggeszteni. A puffadás, teltségérzet ellen az egyszerű szódabikarbóna, esetleg kisebb (20-30 perces) tempós séta is sokat segíthet. Émelygéssel, hányással a szervezet az önmérgeződés ellen védekezik. Ha ez bekövetkezett, gondoskodni kell a folyadékpótlásról. Hányás után ajánlott néhány perces szüneteket közbeiktatva teát, szénsavmentes ásványvizet, frissen csavart, turmixolt zöldség- és gyümölcslevet kortyolgatni.
Súlyosabb a baj, ha a jobb bordaív alatt, illetve a köldök körül görcsös fájdalom jelentkezne. Ez ugyanis már egyértelmű jele lehet az epe-, illetve a hasnyálmirigy-gyulladásnak. A túl fűszeres, zsíros ételek serkentik az epehólyag és a hasnyálmirigy emésztőenzimjeinek termelését. Ám a hirtelen megterhelés miatt a bontóenzimek a szerveket kezdik el emészteni. Ez a folyamat végül epe- illetve hasnyálmirigy-gyulladást okoz. Ilyenkor azonnal kórházi kezelésre van szükség - figyelmeztet Gion Gábor.
Mi mennyi?
Töltött káposzta | 571 |
Töltött káposzta székelyesen | 786 |
Gesztenyés töltött pulyka | 279 |
Gyömbéres kalács | 370 |
Halászlé | 173 |
Mákos bejgli | 330 |
*A kalóriamennyiség egy adagra értendő
A doktor szerint a szilveszteri bulikkal járó alkoholfogyasztási szokások szintén okozhatnak hasnyálmirigy-gyulladást vagy visszafordíthatatlan májbetegségeket. Szerinte a megelőzés legfontosabb szabálya: a mértékletesség. Az sem árt, ha nem keverjük a különböző italfajtákat. Kerülendő például a szénsavas alkoholos italok és a tömények együtt fogyasztása.
Az év végi ünnepekhez hagyományosan tartozó lakomák is lehetnek egészségesek - mondta lapunknak Kubányi Jolán dietetikus. Hozzátette: ha a szentestéhez kapcsolódó halvacsorára gondolunk, akkor az lenne a jó, ha évente többször lenne karácsony. A magyarok ugyanis köztudottan nagyon kevés halat fogyasztanak, pedig a szív- és érrendszer védelme miatt rászorulnánk. A töltött káposztát, a mákos bejglit és a disznóhúsból készült ételeket sem kell száműzni az asztalról. Egy-egy adag ezekből sem árt, csak akkor lehet baj, ha mértéktelenül, reggeltől estig tart a trakta. Kubányi Jolán állítja: az ünnepek alatt elhízni nem lehet, viszont könnyen összejön két-háromkilónyi súlyfelesleg. A jól működő szervezet a rokonlátogatások, országos evőtúrák következményeit helyrehozza, ha néhány hétig jobban odafigyelünk az étkezéseinkre, és kicsit visszafogjuk magunkat. Ám ez semmiképpen sem jelenthet önsanyargatást, elég vitamin-, rost-, és folyadékdúsabb táplálkozást, valamint némileg aktívabb mozgást beiktatni a napirendbe.
Italok kalóriatartalma*
Forró csokoládé | 93 |
Kóla | 43 |
Paradicsomlé | 22 |
Száraz pezsgő | 70 |
Sör | 38 |
Fehérbor (édes) | 97 |
Fehérbor (száraz) | 72 |
*1 deciliterben
| A Marketing Centrum felmérése szerint az idei nagy karácsonyi-szilveszteri evés-ivásra a magyarok átlagosan 15 ezer forintot költöttek.
Szakemberek szerint, ha valaki kibírja szilárd táplálékok nélkül, akkor ünnepek után tarthat néhány böjtösebb napot. Ilyenkor elsősorban frissen facsart zöldséglevet, gyümölcsteákat, húslevest, szénsavmentes ásványvizet érdemes fogyasztani. Néhány, a szervezetet "becsapó" trükköt is alkalmazhatunk: a meleg folyadék csökkenti például az éhségérzetet. A citrusfélék sok pektint tartalmaznak, ez az anyag gondoskodik arról, hogy a víz tovább maradjon a gyomorban, s ezzel jóllakottságérzetet kelt. Magas a pektintartalma az almának, a narancsnak. Ráadásul a narancsot meg kell hámozni, gerezdekre bontani, s ez már önmagában csökkenti a falánkságot. Hasonló jótékony hatásuk van a leveseknek, ezek szinte rögtön csillapítják az étvágyat.