A kormány megállapodott a bankokkal a babakötvényről

A kormány megállapodást kötött a Magyar Bankszövetséggel és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséggel annak érdekében, hogy 2006. január elsejétől minél több pénzintézetnél meg lehessen nyitni a babakötvényhez szükséges Start-számlát - jelentette be a kormányszóvivő.

Batiz András közölte: ma még nem lehet pontosan tudni, mely pénzintézetek kínálják majd a Start-számla megnyitásának lehetőségét, de az a cél, hogy erre minél több helyen mód legyen.

Elérhető lesz az ország valamennyi takarékszövetkezeténél, és csatlakozni fog a programhoz a legnagyobb bankok többsége is. Biztosra vehető, hogy januárban már lehet nyitni babakötvényes számlákat mind takarékszövetkezetekben, mind bankokban - ígérte.

Az állam minden 2006-ban született gyerek számára automatikusan 40 ezer forintot utal át a baba Start-számlájára, amelyet a szülő nyit meg valamelyik hitelintézetnél. Az államkincstár automatikusan számlát nyit és vezet azoknak is, akiknek szülei ezt elmulasztják.

A rászorultak 7 és 14 éves korukban további 42-42 ezer forintot kapnak az adófizetők pénzéből.

A konstrukció szülői megtakarításra is ösztönöz - mondta a kormányszóvivő. Így a befektetéseket egy bizonyos mértékig mentesíti a kamatadó alól, és a megtakarításokhoz állami kiegészítést nyújt. A számlára nem csak a gyerek szülei, hanem - cégen, alapítványon kívül - bárki tehet pénzt.

Az általános szabály szerint a szülői megtakarítást az állam annak 10 százalékával kiegészíti, legfeljebb évi hatezer forintig. A nehezebb sorsú gyerekeknél, akik rendszeres gyerekvédelmi támogatásban részesülnek, ez az arány 20 százalék, és évi legfeljebb 12 ezer forint. Az adókedvezmény maximum évi 120 ezer forintig jár. Az átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyerekek számlájára az állam évente 12 ezer forintot utal át.

A Start-számlán összegyűlt pénzhez csak a 18. életévét betöltött fiatal juthat hozzá, és csak ő rendelkezhet ezzel a pénzzel - mondta Batiz András, aki hozzátette: ezt a pénzt cégalapításra, továbbtanulásra és otthonteremtésre lehet felhasználni.

Batiz András néhány példát is említett. Eszerint ha egy szülő nem fizet gyereke számlájára, és így csak a 40 ezer forintos állami támogatás kerül ide, a fiatal 18. életéve után várhatóan 122.222 forintot kap. Akinek a szülei havi ötezer forintot fizetnek be, az már 2.335.789 forinthoz jut hozzá nagykorúsága idején. A rendszeres gyerekvédelmi kedvezményre jogosultak esetében ugyanez az összeg 256.663, illetve 2.660.252 forint.

 A kormányszóvivőre reagálva Soltész Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte: a startszámlára átutalt kormányzati támogatás elenyésző összege nem elegendő továbbtanulásra vagy otthonteremtésre.

Sajnálatos, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány nem vette arra a fáradságot, hogy érdemben foglalkozzon a fideszes vezetésű Esztergom városa által küldött felterjesztéssel. Ebben ugyanis a város a kormány figyelmébe ajánlotta saját konstrukcióját, amely nagyságrendekkel nagyobb összeget biztosít az újszülötteknek - írta közleményében az ellenzéki képviselő.

Így az esztergomi babakötvény valódi segítséget nyújt a fiataloknak akár a továbbtanuláshoz, akár az otthonteremtéshez - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány jövőre megszünteti a polgári kormány által bevezetett családtámogatási rendszert és éppen a legszegényebb gyermekektől veszi el a rendszeres gyermekvédelmi támogatást.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.