Oroszország "halállal" fenyegette meg Ukrajnát

Az orosz védelmi miniszter óva intette Ukrajnát attól, hogy bolygassa a Fekete-tengeri orosz flotta Krím-félszigeti állomásozásának feltételeit, értésre adva: ez a lépés határköveteléseket válthatna ki Oroszországban, ami végzetes következményekkel járhat; Kijev erre reagálva közölte, hogy nem akar egyoldalúan változtatni ezeken a feltételeken.

"A Fekete-tengeri flottáról szóló megállapodás elválaszthatatlan része az orosz-ukrán alapszerződésnek, amelynek a második része az államhatárok sérthetetlenségének elismerését tartalmazza. Ezért ezeknek a megállapodásoknak a felülvizsgálata a halállal ér fel" - jelentette ki Szergej Ivanov kedden a Moszkva melletti Naro-Fominszkban. A miniszter nyilvánvalóan arra célzott, hogy egy határrevíziós felbuzdulás háborút idézhet elő a két szomszéd között.

Viktor Juscsenko, a 2004 végi narancsszínű forradalom után megválasztott nyugatbarát ukrán elnök a múlt héten megpendítette az orosz flotta által használt szevasztopoli bázis bérletének felülvizsgálatát, miután az orosz állami ellenőrzésű Gazprom monopólium ultimátumot intézett Ukrajnához: január elsejétől leállítja a neki szánt gázszállításokat, ha nem megy bele az ötszörös áremelésbe.

Az 1997-es alapszerződés rögzíti a Fekete-tengeri flotta ukrán területen való állomásozásának díját, ami évi 98 millió dollárt tesz ki - jegyezte meg Ivanov, aki miniszterelnök-helyettes is. Orosz nacionalista politikusok gyakran szorgalmazzák a Krím visszacsatolását, amely 1954-ben, Nyikita Hruscsov szovjet vezető jóvoltából került át Ukrajnához. A flottamegállapodás 2017-ben jár le. Kijevi források szerint a szevasztopoli létesítmények bérlete évi kétmilliárd dollárt is megérne.

Ivanov figyelmeztetésére reagálva Anatolij Hricenko ukrán védelmi miniszter közölte: Kijev nem akarja egyoldalúan felülvizsgálni a bérleti szerződést. "Ha problémák merülnek fel, azokat kétoldalúan, higgadtan, döntőbírák részvételével és a kormányok között kell megoldani" - mondta az Interfax-Ukraina hírügynökség szerint.

Jurij Jehanurov ukrán miniszterelnök e reagálást megelőzően, de ugyancsak kedden hangsúlyozta: Kijevnek egy 2013-ig érvényes hosszú távú szerződés alapján joga van tranzitdíj fejében 15 százalékot lecsapolni a Nyugat-Európának szánt orosz gázból, amit a Gazpromnak akkor is bele kell pumpálnia az ukrajnai vezetékrendszerbe, ha a közvetlenül Ukrajnának szánt szállításokat leállítja.

(MTI)

Szergej Ivanov
Szergej Ivanov
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.