Elkészült a droghelyzetről szóló jelentés

Elkészült a droghelyzetről szóló jelentés a kormány számára - jelentette be a kormányszóvivő kedden Budapesten.

"Tulajdonképpen ez az alapja annak az országjelentésnek, amit a kormány küld az uniónak, a kábítószer- és kábítószer-függőség európai központjának" - mondta a sajtótájékoztatón Batiz András, hozzátéve: ilyen jellegű jelentést most a hetedik alkalommal készít a kormány.

Mindent összevetve, nem történt számottevő változás a magyarországi kábítószerhelyzetben - összegezte a 2004. évre vonatkozó megállapításokat a kormányszóvivő. Mint hozzátette, az adatok alapján úgy tűnik: a problémát az intézményrendszer képes volt kezelni.

A budapesti fiatalok körében folytatott vizsgálat alapján megállapítható, hogy bár az egyszeri kipróbálók száma minimálisan emelkedett, a gyakori használóké érdemben nem változott - mutatott rá.

Batiz András ugyanakkor kiemelte: ezúttal is igaz volt az a megállapítás, amit az előző jelentés is tartalmazott, hogy a fiatalok egyre korábban próbálják ki a különböző szereket, többségében a könnyű drogokat, de a növekedés üteme lassult.

Az elterelésben részt vevők száma folyamatosan nő, miközben a kábítószer-túladagolás miatt bekövetkező halálesetek száma gyakorlatilag alig változik - mondta.

Kiemelte, hogy 2000-ben 38-an, 2001-ben 40-en, 2003-ban 32-en, 2004-ben pedig 34-en haltak meg kábítószer-túladagolásban.

Mint elmondta, opiát vagy opiát alapú szerek miatt kezeltek száma több mint 20 százalékkal csökkent 2004-ben, ami azt mutatja, hogy ez a drog kevésbé népszerű már.

Az illegális szerek (így a cannabis, a heroin, a kokain, az amfetamin-származékok, az extasy vagy az LSD) aránya valamelyest csökkent, 2004-ben ez a hányad 43,3 százalék volt.
A felhasználók többsége olyan szereket használ, amelyek legálisan is beszerezhetők (gyógyszerek, altatók, nyugtatók, csillapítók, illetve ezek alkohollal párosítva - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A szakemberek megállapítását idézve ugyanakkor Batiz András rámutatott arra, hogy a legális anyagok sem kevésbé veszélyesek.

Szólt arról is, hogy az előző évhez képest 6 százalékkal csökkent azoknak a drogfogyasztóknak a száma, akiket valamilyen egészségügyi intézményben kezeltek. A kezelésben résztvevők között a férfiak aránya 67 százalékra nőtt.

Batiz András hozzáfűzve, hogy a nyugtatókat, altatókat visszaélésszerűen fogyasztók között viszont mindig lényegesen nagyobb volt a nők aránya.

A fogyasztók körében a legnépszerűbb kábítószer továbbra is a marihuána, ezt az amfetamin-származékok követik, így az extasy, majd a heroin. Kokaint továbbra is csak szűk körben használnak, nyilván azért, mert nagyon drága - jegyezte meg a kormányszóvivő.
Az intravénás drogosok körében HIV-, az AIDS-fertőzés alig észlelhető, a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya azonban az átlagpopulációhoz képest magas - közölte.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.