Geológusok a Mediterrán-térség jövőjéről

Kétmillió év múlva Olaszországra rá sem lehet majd ismerni. Az Alpok dombokká válnak, Róma és Nápoly elsüllyed az Adriai-tengerben, Korzika és Szardínia nem szigetek lesznek, hanem részei egy nagy térségnek, amely Liguriától Tunéziáig terjed.

A Corriere della Sera című olasz napilap közölt részleteket abból a tanulmányból, amelyet Alfonso Bosellini, a ferrarai egyetem geológusa jelentetett meg.

Afrika évente 7 centiméterrel közeledik Európához. A Közép-Keleti Mediterrániumban új hegylánc keletkezik. Az Alpok már nem növekednek tovább és az erózió miatt egyre alacsonyabbak lesznek. Olaszországnak az óramutatóval ellentétes irányú forgása és ütközése a balkáni térség északi részével olyan következménnyel jár, hogy eltűnik az Adriai-tenger és új hegylánc keletkezik.

Az olasz félsziget egybeolvad Horvátországgal, Albániával és Görögországgal - magyarázta a kutató, aki még azt is megjósolta, hogy az Alpok és az északi Appeninek folyói megváltoztatják folyásuk irányát és az erózió utat nyit a Pónak Ligúria felé. Az olasz vulkánok aktívak maradnak, amíg az afrikai blokk be nem hatol a félsziget alá. A mozgás azonban egy bizonyos ponton megáll és 5 millió éven belül nem lesznek sem földrengések, sem vulkánkitörések.

Kétmillió év ugyan soknak tűnik, de ha a Föld 4 milliárd 600 milliós éves korához viszonyítjuk, rövid idő.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.