Nők megkövezve

Attól fogva, hogy megkövezik az első nőt, nem lesz megállás. Én ezzel nem tudnék együtt élni. Ezért harcolok ellene - mondta nemrég Hauwa Ibrahim, nigériai ügyvédnő, aki a közelmúltban (a Riporterek Határok Nélkül és a kubai Asszonyok fehérben nevű csoport mellett) megkapta az Európai Parlament Szaharov-díját. A 37 éves Ibrahim bátorsága, a törvényesség melletti elkötelezettsége és a saría (iszlám jog) alapján megvádolt asszonyok védelméért kapta a neves emberjogi kitüntetést.

Ibrahim igen rövid idő alatt nagyon hosszú utat tett meg Strasbourgig. A Nigéria északi, túlnyomóan muzulmánok lakta részéből származó kislányoknak általában eszébe sem jut egyetemre járni. De Ibrahim nem akart tizenkét évesen férjhez menni. - Egyszer megláttam egy frissen diplomázott lány fotóját az újságban, és nagyon megtetszett a magabiztossága, a nyitottsága. Akkor döntöttem el, hogy egyetemre jelentkezem - meséli a ma már kétgyermekes családanya. Kemény munkával - édesanyja támogatása mellett - sikerült elvégeznie az iskolákat.

1999-ben Észak-Nigériában kiterjesztették a saría alkalmazását a büntetőjogi esetekre is: - Ha valaki alkoholt iszik, megkorbácsolják, ha lop, levágják az egyik végtagját, ha pedig házasságtörést követ el, halálra kövezik - mondja Ibrahim. Vallásos muzulmánként nem a saría beszüntetéséért küzd, hanem biztosítani szeretné, hogy a bíróságok törvényesen működjenek, és analfabéta lányok ne essenek rosszindulatú bírák áldozatául. Ibrahim és ügyvédcsapata azóta több mint ötven ügyet vállalt el.

Az egyik leghíresebb eset Szafija Huszein nevéhez kapcsolódik. Az asszonyt megerőszakolták, és teherbe esett, de a bíróság házasságtörésért halálra kövezésre ítélte. Ibrahimnak sikerült felmentetnie és egyúttal megmentenie őt.

Nemzetközi szervezetek többször felajánlottak Ibrahimnak anyagi támogatást, hogy abból finanszírozza pro bono eseteit. A fiatal ügyvédnő ezt mindig visszautasította, nehogy hatékonysága és hitelessége kárt szenvedjen hazájában - ahol pedig többször megfenyegették különböző csoportok vagy a pénteki imán felbőszített hívek. De ő hajthatatlan maradt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.