Új szélerőműpark

Hét nyugat-dunántúli település - a Vas megyei Csánig, Répcelak és Vámoscsalád, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Cirák, Dénesfa, Gyúró és Répceszemere - polgármesterei megállapodtak az Ausztriában szélerőműparkok építésével és üzemeltetésével foglalkozó Ökoenergie GmbH ügyvezető igazgatójával, Manfred Schamböckkel, hogy a határ magyar oldalán szélkerékparkot épít az osztrák társaság.

Információnk szerint összesen 49 szélkerék felállítását tervezik a Répce folyó völgyében. A beruházás értéke mintegy 60 milliárd forintot tesz ki. A költségek nagy részét az osztrák cég állja, a többit bankhitelből fedezik. A befektető azt is vállalta, hogy bérleti ajánlatot tesz az érintett földtulajdonosoknak, valamint beszerzi a szakhatósági engedélyeket. Az érintett önkormányzatok főként a szükséges területet és a jogi garanciákat teremtik meg a beruházáshoz.

Németh Kálmán, a gesztorságot vállalt Répcelak polgármestere lapunknak elmondta: több mint egy éve kezdték a tárgyalásokat az Ökoenergie GmbH vezetőivel azzal a céllal, hogy kihasználják a térségben a másodpercenként 6-7 méter átlagsebességű szél energiáját. A tervek szerint 2010-re készülnek el a 150 méter magas szélkerekek, amelyek egyenként két megawattosak. Ez azt jelenti, hogy egy évben mintegy 4,5 millió kilowattóra áramot termelnek. A számítások szerint ez az energia 1100 háztartás igényeit fedezi majd a térségben. Az áramot a már épülő 400 kilovoltos, Győrt Szombathellyel összekötő hálózatra csatlakoztatva a hazai villamos műveknek adják majd el, közölte a polgármester. Hozzátette: az érintett önkormányzatok a szerződés szerint évente megfelelő összeggel részesülnek az üzletből.

Megtudtuk: a megállapodás szerint az építkezést 2007 nyarán kell elkezdeni ahhoz, hogy 2010 januárjában kész legyen a szélerőműpark, amelynek vélhetően kisrészvényesei is lesznek, mivel ez a finanszírozási forma Ausztriában már bevált.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.