Atom: Teherán kosarat adott az oroszoknak

Elvetette Teherán vasárnap Oroszországnak azt az ajánlatát, hogy közös iráni-orosz vállalkozás keretében dúsítsanak uránt a busehri atomerőmű számára.

Hamíd Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő vasárnap közölte, hogy az előző nap hivatalosan is, diplomáciai jegyzékben megerősített orosz felajánlás elfogadhatatlan Irán számára. A szóvivő szerint Teheránnak joga van magának urándúsítással foglalkoznia.    

Az iráni nukleáris program iránti nemzetközi aggodalmak és kételyek eloszlatására szánt orosz elképzelés szerint olyan vegyes vállalatot hoztak volna létre, amely Oroszországban - iráni műszakiak közvetlen részvétele nélkül - dúsítaná az Iránban bányászott és elsődlegesen feldolgozott uránt, amelyet azután iráni polgári atomlétesítményekben használnának fel. Így szavatolhatták volna az atomsorompó-szerződés betartását, és Irán megalázása nélkül rendezhették volna az iráni atomprogram körüli válságot.

Az orosz terv szerint Irán csak uranium-hexafluoridot (UF6) állítana elő Iszfahánban. Ezt Oroszországba szállítanák, és ott dúsítanák az orosz-iráni vegyes vállalat keretében, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzése alatt. Ezzel elkerülhető lenne, hogy Irán maga végezze a dúsítást, ami elvileg képessé teheti atombombához szükséges hasadóanyag előállítására. Irán azt hangoztatja, hogy csupán energiatermeléshez lenne szüksége dúsított uránra, de a Nyugat attól tart, hogy ennek örve alatt atombomba gyártására készül.

Az Európai Unió, pontosabban az unió nevében az iráni atomprogramról tárgyaló Franciaország, Németország és Nagy-Britannia azt szerette volna, ha Teherán elfogadja az orosz javaslatot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.