Lemondott a professzor a dél-koreai őssejtbotrányban

Bocsánatot kért és lemondott professzori tisztéről pénteken a világ egyik leghíresebb őssejt kutatója, a dél-koreai Hvang Vu Szuk (Hwang Woo-suk), mert munkahelye, a szöuli állami egyetem szerint meghamisította az általa vezetett csoport kutatási eredményeit.

Az egyetemi különbizottság azután kezdett vizsgálódni, hogy december közepén a tudós egyik kollégája hamisítással vádolta meg Hvangot. Az őssejt kutató laboratóriumot bezárták, a kutatók számítógépeit a bizottság lefoglalta, és lepecsételték azokat a hűtőszekrényeket, amelyekben a csoport által előállított őssejt-kolóniákat tárolták.

Hvang, aki a világon elsőként klónozott emberi embriót, az év elején azzal keltett tudományos szenzációt, hogy bejelentette: sikerült mesterségesen létrehoznia 11 őssejt-kolóniát. A vizsgáló bizottság most - előzetes jelentése szerint - azt állapította meg, hogy a tizenegy közül kilenc biztosan hamisítvány, amely nem valamilyen véletlen hiba folytán, hanem szándékos manipuláció "eredményeként" jött létre.

A vizsgálat tovább folytatódik, Hvang pedig annyit fenntart korábbi, a Science című tudományos folyóiratban még májusban megjelent állításai közül, hogy sikerült emberek lehetséges gyógyítását szolgáló őssejtet előállítania.

A vizsgáló bizottság azonban - ezzel nem törődve - "súlyos, a tudományt alapjaiban károsító tettnek" nevezte Hvang manipulációit.

A dél-koreai kormány, amely egészen a közelmúltig igen jelentős támogatást nyújtott Hvangnak, aki "az őssejtkutatás nemzetközi élvonalába repítette Dél-Koreát", most mély megdöbbenését fejezte ki az egyetemi különbizottság jelentésében foglaltak miatt. A kabinet közölte, hogy saját hatáskörében külön vizsgálatot indít Hvang etikai vétségeinek ügyében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.