Dr. Csernus kivonul a bulvármédiából

A Népszabadság Online olvasói a nolblogon kérdezték dr. Csernus Imre pszichiátert, aki legújabb könyvében a nevelés és a család visszásságait támadja. A vita teljes szövege a drcsernus. blog.nol.hu internetes címen olvasható.

Beolvasó: Furcsa, hogy kritizálja a bulvármédiát, amiben ő maga is fürdik. Saját kemény munkájára hivatkozik, pedig mintha csak "híres akarna lenni bármi áron". Nem fél, hogy profitért megcsinálták, fel- és kihasználják, aztán mehet a levesbe?

Dr. Csernus: A bulvármédiában az utóbbi időben alig szerepelek, és azt tervezem, hogy még ennek is véget vetek. Elsősorban és csakis orvos vagyok. Tudom, hogy profitért megcsináltak, fel- és kihasználtak, de ugyanazt megcsináltam velük én is. A médiát arra használom, hogy belső lelki folyamatokról egyszerű szavakkal juttassak el üzeneteket akár nyolc általánost végzett embernek is. Ők éppúgy nevelnek gyerekeket, mint magas végzettségűek.

Linda: Doki összeütött egy könyvet karácsonyra. Megvettem, de nagyot csalódtam. Közhelyeket puffogtat.

Dr. Csernus: Szinte minden közhelynek számít. De nem értem, hogy ezeket az általánosan tudott igazságokat az emberek miért nem tudják átvinni az életükbe. Miért látok ilyen sok boldogtalan embert? Még karácsony előtt sem mosolygósak az emberek.

Beolvasó: Miért hiszi, hogy sérült, elhanyagolt emberek arcába vágva sokkoló igazságait, azok ettől meggyógyulnak?

Dr. Csernus: A "sokkoló igazságok" kimondása nem fogja meggyógyítani a fent említett embereket. A változtatás úgy indul, hogy először kimondom azt, ami fáj. A "kimondás" a változtatás első lépése.

Fbalazs: A gyerek sosem hibás?

Dr. Csernus: De, a gyerek is hibás. Neki is megvan a saját felelőssége, hiszen nem a szülő felel a táblánál. A felelősség az életkorral nő. Mi, felnőttek pedig mutathatunk egy "követendő" mintát. Ezért a mi felelősségünk sokkal nagyobb, mint a gyereké.

Tanár: Gyakran panaszkodnak családok, hogy "rossz" a gyerek, akárhogy fegyelmezik, másoknál viszont túl "jó".

Dr. Csernus: Nagyon sok szülő számára a "jó gyerek" azt jelenti, hogy olyan, mint a befőtt, különösebb port nem kavar. De az is érdekes, hogy a "jó gyerekek"-ben mennyi feszültség halmozódik fel, amelyekkel a szülők nem foglalkoznak, mert a gyerek jó. A kezdeti jó gyerekekből később masszív lázadók lesznek, csak a manipulációikat már okosan teszik. Ám nem biztos, hogy jól vannak.

Warum: Melyek azok a feladatok, amelyeket el kell látnia egy anyának és egy apának?

Dr. Csernus: Az egyik legfontosabb és alapvető feladat az, hogy az anyának és az apának hitelesnek kell lennie. Mint nevelők, mint érző emberek, mint önmaguk külsejét-belsejét ápoló emberek, mint barátok.

Csernus Imre
Csernus Imre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.