Hét lépés a fogyatékossággal élő emberek érdekében

A NOL az esélyegyenlőségi tárca közlése alapján ismerteti a száz lépés programon belül tegnap bejelentett hét lépést a fogyatékossággal élő emberek számára.

1. lépés: Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz - akadálymentesítés
A közintézményeknek jelenleg alig 30-35 százaléka akadálymentes. Ezért a 100 lépés keretében az esélyegyenlőségi törvény módosításával újabb kötelezettséget vállalnak a fejezetekhez tartozó épületek esetében a teljes körű akadálymentesítésre. A szükséges forrásokat 2010-ig ütemezve tervezik. A 2006. évre vállalt akadálymentesítésre a forrás a költségvetés részeként rendelkezésre áll. Az érintett érdekvédelmi szervezetekkel megállapodás született arról, hogy az önkormányzatifeladat-ellátást szolgáló épületek akadálymentesítésére 2013-ig éves ütemezésben összesen 2872 épületet akadálymentesítenek.

2. lépés: új Országos Fogyatékosügyi Program
Az esélyegyenlőségi törvény kötelezően írja elő az Országos Fogyatékosügyi Program felülvizsgálatát. Az érintett érdekvédelmi szervezetekkel szoros együttműködésben készítették el az új Fogyatékosügyi Programot. A program megvalósítására több száz milliárd forint áll rendelkezésre. A program a 2007-2013. közötti tennivalókat mutatja be. A tervezett intézkedések megvalósításához már felhasználják a 2007-től Magyarország számára megnyíló európai uniós forrásokat, a program elveit, céljait a II. Nemzeti Fejlesztési Tervbe beépítik.

3. lépés: A súlyos-halmozottan fogyatékos és autista emberek életminőségének javítása

Fejlesztik a súlyos-halmozottan fogyatékos és autista gyermekek oktatását. A halmozottan fogyatékos és autista gyermekek többsége jelenleg nem tanköteles, heti 3-5 órában csupán fejlesztő felkészítésben részesül. A fejlesztő felkészítés helyszíne jelenleg nem lehet iskola, ehelyett a gyerekek otthon, bölcsödében vagy ápoló-gondozó otthonban vannak. Az érintettek létszáma 500 főre becsülhető. Ezek a családok a legnehezebb sorsú családok közé tartoznak. A tárca célja, hogy ezek a gyerekek minél nagyobb számban járhassanak iskolába, szerezhessenek hasznosítható tudást, és egyidejűleg szüleik számára is megkönnyítsék az életet, lehetővé váljon, hogy ne csak a négy fal közé bezárva, gyermekük ápolásával foglalkozzanak. A 100 lépés keretében "fejlesztő iskolákat" hoznak létre: a közoktatási törvény módosításával lehetőség nyílik arra, hogy ezek a gyerekek is járhassanak iskolába, és fejlesztésük heti 20 órában történhessen. Az időkeret növelésével, az egész napos ellátás biztosításával az ápolási díjat igénybe vevő szülők lehetőséget kapnak arra, hogy munkát vállalhassanak. Elsőként a 2006/2007. tanévben nyílhatnak meg a „fejlesztő iskolák”. A létező gyógypedagógiai iskolák – a fogyatékos gyermekek normál iskolába kerülése miatt – a felszabaduló infrastruktúrájukat erre a célra rendelkezésre tudják bocsátani. A jelenleg is létező normatív támogatást a jövőben az iskolai ellátás keretében is igénybe lehet majd venni. A lehívható normatívára és a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány által a „fejlesztő iskolák” egyszeri beruházásaira meghirdetendő pályázatra összesen 50 millió forint áll rendelkezésre 2006-ban.

Fogyatékossággal élő, különösen a súlyos-halmozottan fogyatékos és autista emberek egészségügyi ellátásának fejlesztése. A súlyosan-halmozottan fogyatékos és az autista gyermekekkel igen nehéz a kommunikáció, ami megnehezíti a betegség felismerését, a megfelelő ellátás kiválasztását. A kórházak többsége nincs felkészülve ezeknek a gyermekeknek a fogadására. A 100 lépés részeként modellkísérlet keretében két kórház vállalkozik arra, hogy kialakítsa a vizsgálatokhoz szükséges tárgyi és személyi feltételeket. Ehhez kibővítik az egészségbiztosítási pénztár által finanszírozott egészségügyi szolgáltatások listáját, valamint biztosítják a modell elindításához szükséges 100 millió forintot.

4. lépés: 2000 fogyatékos ember jut önálló életvitelt segítő eszközhöz, illetve a siketek az ország egész területén ligényelhetnek jelnyelvi tolmácsot
A gyógyászati segédeszközök listáján nem szerepel számos olyan eszköz, ami megkönnyíthetné a látás- és hallássérült emberek mindennapjait. Bár számos szolgáltatás és modell létezik, azok nem képesek mennyiségi értelemben kiszolgálni a rászorulók igényeit. (vakvezető-kutya kiképzés, jelnyelvi tolmács-szolgáltatás stb.) Ezért a 100 lépés keretében:
Beszélő és nagyító eszközöket adunak mintegy 1 000 látássérült embernek.
Fényjelzést adó és hangosító eszközöket adunk mintegy 1 000 hallássérült embernek.
Támogatást biztosítanak a vakvezető-kutyák kiképzéséhez, megduplázva az egy évben kiképezhető kutyák számát.
Az eddiginél háromszor több vak ember vehet részt elemi rehabilitációban.
A jelenlegi regionális szintről megyei szinten elérhetővé teszik a jelnyelvi tolmács-szolgáltatást. A jelenleg évi körülbelül 18 000 tolmácsolási óraszámot 2006-ban 24 000 órára növelik. A jelnyelvi tolmácsközpontok szükség szerint autót kapnak, valamint kiépítik a telekommunikációs rendszereken keresztül történő tolmácsolás rendszerét.
További 3 városban kiépítik a közlekedésben való tájékozódást segítő rendszert, amely jelenleg csak Szombathelyen működik.
A segédeszközök beszerzésére 200 millió forint, a vakvezető-kutyák kiképzésére, a vakok elemi rehabilitációjára és a közlekedési rendszerek fejlesztésére további 100 millió forint; a jelnyelvi tolmács-szolgálatok fejlesztésére pedig 130 millió forint. forrás áll rendelkezésre a 2006-os költségvetésben.

5. lépés: 20 új lakóotthon épül fogyatékos emberek részére
Hazánkban több ezer értelmi fogyatékos, autista, illetve halmozottan fogyatékos személy él saját családjában, intézményes ellátásra várva. Most, a 100 lépés keretében:
20 új lakóotthon épül 160-240 fogyatékos embernek (minden megyében és a fővárosban), így korszerű és igényes, új életminőséget biztosító elhelyezésre nyílik lehetőség. Az új lakóotthonok létesítésével egyúttal 130 új munkahely valósul meg és a hozzátartozóikat eddig otthon ápolók is újra munkába állhatnak.
A program 840 millió forintos fedezetét a 2006-os költségvetési törvény tartalmazza.

6. lépés: a szociális foglalkoztatás rendszerének átalakítása

Sürgető igényként jelentkezik a szociális intézményekben élő fogyatékos személyek – különösen a gondnokság alatt állók – védett körülmények között történő munka-rehabilitációs, fejlesztő, felkészítő foglalkoztatásának megszervezése, az alternatív foglalkoztatási jogviszony létrehozása. Ezért a 100 lépés keretében módosították a szociális törvényt, hogy 2006. január 1-től lehetővé váljon a munkarehabilitációs foglalkoztatás (szolgálati időre jogosít, minimum 4, maximum 6 óra naponta, havi összege nem lehet kevesebb a mindenkori legkisebb kötelező munkadíj 30 százalékánál); és a fejlesztő-felkészítő foglakoztatás (munkaviszonynak minősül, nem haladhatja meg a napi 8, heti 40 órát, kötelező legalább a minimálbér).
A pályázati úton felhasználható keret körülbelül 6-8 ezer fő foglalkoztatásának átalakítását segíti. Az új foglalkoztatási forma támogatására a költségvetés 4 milliárd forintot biztosít.

7. lépés: az ápolási díj továbbfejlesztése
A 24 órás ápolást igénylő személyek otthoni gondozását vállaló hozzátartozóknak nincs lehetőségük a jövedelműk kiegészítésére, fő megélhetési forrásuk az ápolási díj. Mivel e tevékenységet hosszú évekig végzik, a nyugdíjminimummal megegyező összegű ápolási díj mellett fokozottabb az elszegényedés veszélye. Ezért érdekükben a következő intézkedések születtek:
0. ütem: 2005. szeptember 1-jétől a fokozott ápolást igénylő fogyatékosok esetében az ápolási díj a nyugdíjminimum 130 százalékára emelkedett,
1. ütem: 2006. január 1-től lehetővé válik, hogy azon személyek, akik már 10 éve végzik a fogyatékos hozzátartozójuk otthoni ápolását és saját jogú nyugdíjra lesznek jogosultak, a nyugdíj mellett továbbra is igénybe vehessék az ápolási díjat ,
2. ütem: 2006. szeptember 1-től a fokozott ápolást végző személyek ápolási díja a nyugdíjminimum 150 százalékára emelkedik,
3. ütem: 2007. szeptember 1-től a fokozott ápolást végzők támogatása a nyugdíjminimum 160 százalékára emelkedik,
4. ütem: 2008-tól pedig 20 évet meghaladóan ápolást végző személyek ellátása a nyugdíjminimum 30 százalékával emelkedik.

(forrás: www.icsszem.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.