Ápolási díj emelések: januártól a nyugdíjra jogosultak helyzete változik

A fogyatékossággal élő emberek helyzetét javító épéseket ismertetett tegnap Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter. Fokozatosan emelik az ápolási díjat is.

Az ápolási díj tervezett változásait a szociális és esélyegyenlőségi tárca azzal indokolja, hogy tudatában vannak: a 24 órás ápolást igénylő személyek otthoni gondozását vállaló hozzátartozóknak nincs lehetőségük jövedelmük kiegészítésére, fő megélhetési forrásuk az ápolási díj. Mivel e tevékenységet hosszú évekig végzik, a nyugdíjminimummal megegyező összegű ápolási díj mellett fokozottabb az elszegényedés veszélye.

Az ápolási díra jogosult emberek érdekében ősszel már tettek egy lépést: 2005. szeptember 1-jétől a fokozott ápolást igénylő fogyatékosok esetében az ápolási díj a nyugdíjminimum 130%-ára emelkedett.
2006. január 1-től lehetővé teszik, hogy azok a személyek, akik már 10 éve végzik a fogyatékos hozzátartozójuk otthoni ápolását és saját jogú nyugdíjra lesznek jogosultak, a nyugdíj mellett továbbra is igénybe vehessék az ápolási díjat.
2006. szeptember 1-től a fokozott ápolást végző személyek ápolási díja a nyugdíjminimum 150 százalékára emelkedik.
2007. szeptember 1-től a fokozott ápolást végzők támogatása a nyugdíjminimum 160 százalékára emelkedik.
2008-tól a 20 évet meghaladóan ápolást végző személyek ellátása emelkedik a nyugdíjminimum 30 százalékával.

A változásokat néhány nappal azután jelentették be, hogy egy sikeres, 70 ezer érvényes aláírással támogatott népi kezdeményezés nyomán az Országgyűlés napirendjére vette a következő kérdés megtárgyalását: "Kívánja-e Ön, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre az ápolási díj kérdését, és a megalkotandó új törvényben a súlyos fogyatékos és állandó felügyeletre szoruló személyekre tekintettel az ápolási-gondozási tevékenységet ellátó hozzátartozó által végzett napi 24 órás gondozást, felügyeletet teljes értékű munkavégzésként ismerje el, és ennek megfelelően az ápolási díj összege ne lehessen kevesebb a mindenkori legalacsonyabb munkabér összegénél?"

Az Országgyűlés nem nyilvánította teljes értékű munkavégzéssé a hozzátartozó otthoni ápolását, hanem úgy döntött, hogy az ápolási díj jövőre 24700 forintról 25800 forintra nő, aki pedig fokozott ápolásra szorulót lát el, az 32100 forint helyett 33540 forinttal kalkulálhat. Az Országgyűlés következő ülésszakán ugyanakkor újra megtárgyalják a többi között azt a kérdést, hogy azok, akik családtagjaik ápolása miatt nem vállalhatnak állást, hogyan részesülhetnek saját, megélhetésüket biztosító tb-juttatásban.

A parlamenti vitával egy időben jelentette be a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete (SZESZE), hogy népszavazási kezdeményezést kívánnak indítani a következő kérdésben: "Akarja-e ön, hogy az oktatási és szociális intézményeket megillető állami normatív támogatások értékmegőrzése érdekében a támogatás egyik évben sem legyen kevesebb, mint amennyi a megelőző esztendőben volt?"

A NOL információi szerint bírósági bejegyeztetési kérelmének beadása után a nemrég alakult Fogyatékosok Pártja is népszavazási kezdeményezést jelentett be az Országos Választási Bizottságnál. Kérdésük a következő: "Akarja-e Ön, hogy a Magyar Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az önmagukat ellátni képtelen személyek ellátását az ellátás helyétől (intézetben vagy családban) függetlenül megkülönböztetés nélkül az állam azonos mértékben biztosítsa?"

(forrás: www.icsszem.hu, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.