Új majomper: csapás a fundamentalizmusra

A pennsylvaniai bíróság szerint tudománytalan az "intelligens tervezés": az idea csupán a teremtéstan rosszul álcázott változata.

Eskü alatt hazudtak, továbbá "lé-legzetelállítóan ostobák" azok az iskolaszéki tagok, akik a pennsylvaniai Doverben megpróbálták az "intelligens tervezés" teóriájának tanítására kényszeríteni a középiskolákat. Az olvasónak nem kell féltenie lapunkat, a minősítések miatt nem lehet perelni, a megfogalmazások ugyanis szerepelnek John E. Jones szövetségi bíró 139 oldalas ítéletében. A döntés nem csupán a helyi kezdeményezést nyilvánítja törvénytelennek, és az amerikai alkotmánnyal szembenállónak, hanem az "intelligens tervezés" egész elméletét tudománytalannak nevezi. Ebben az értelemben a helyi ügyön messze túlmutató az ítélet jelentősége: az USA 31 államában vannak hasonló jogi konfliktusok, és a George W. Bush elnök támogatását is élvező fundamentalista keresztény szervezetek egészen mostanáig általános offenzívában voltak.

Az Amerikában a neokreacionizmus rövidítéseként neokreo néven is emlegetett "intelligens tervezés" hívei szerint a földi élet túlságosan bonyolult ahhoz, hogy magától jöhetett volna létre, Darwin evolucionizmusa - bár "van benne valami" - nem magyaráz meg mindent. A kezdőlökést tehát mindenképpen egy "értelmes lénynek" kellett megadnia, legyen az Isten, egy földön kívüli civilizáció vagy időutas biológus a jövőből. Jones bíró erre mondta ki 139 oldalas jogi és tudományos fejtegetésében, hogy marhaság: az idea csupán a teremtéstan rosszul álcázott új változata, hívei fundamentalista keresztények, akik így akarják a vallást becsempészni a középiskolákba.

A doveri iskolaszéket beperlő szülőket képviselő Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) egyik helyi vezetője, Witold Walczak ügyvéd szerint Amerika az oktatásügy terén sok mindenben lemaradt más országok mögött, és aligha engedheti meg magának, hogy XV. századi "tudománnyal" verje béklyóba az iskolás gyerekek gondolkodását. A neokreo kidolgozásában és marketingjében úttörő szerepet vállaló Discovery Institute egyik vezető kutatója, John West elismerte, hogy a bírói ítélet átfogó jellege súlyos csapás a számukra. Ugyanakkor élesen támadta Jones bírót, a vádpontok között elhangzott a Bush-tábor egyik kedvenc csatakiáltása, a "bírói aktivizmus". Csakhogy Jones Bush elnök által kinevezett republikánus. Ezért is meglepő, hogy az ítéletben még a Discovery Insitute-hoz is van pár rossz szava: az intézet szerinte éknek használja az "intelligens tervezés" elméletét, és a modern tudományt "keresztény" tudománnyal akarja felváltani.

Steve Fuller tudományfilozófus, az angliai Warwick Egyetem professzora, aki a perben az iskolaszék tanúja volt, azt nyilatkozta, hogy az "intelligens tervezés" elméletét deteologizálni kell. A darwinizmus szerinte nem csak egy elmélet, hanem átfogó világi szemléletrendszer, amely elmossa az ember és a többi élőlény közötti választóvonalat. A Floridai Állami Egyetemen tanító Michael Ruse tudományfilozófus ellenben arra panaszkodott, hogy a kreacionizmus ellenfelei már negyedszázada is azt hitték, hogy sikerült átszúrni a vámpírként újra feltámadó teória szívét: - Jones jól látta, milyen silány az elmélet, ám támogatói értelmes és hozzáértő emberek. Vissza fognak térni.

A doveri iskolaszék kilenc tagjából egyébként nemrég nyolcat kiszavaztak. A helyükre kerülők nem támogatják a neokreo tanítását, a testület nem fog fellebbezni Jones bíró döntése ellen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.