Ötvenheten a családi asztal körül

Lukács Ernő végigkísér a feleségének meglepetésként vásárolt és nevére íratott kastélyon, amit ő családi inkubátornak nevez.

Amikor egy vállalati mulatságon Lukács Ernő megismerkedett jövendő feleségével, azt kérdezte a lánytól: vállalna-e tíz gyermeket? A fiatal nő gondolkodás nélkül igennel válaszolt, s ezzel kezdetét vette kettejük immár több mint negyven éve tartó története.

- Három gyermekünk és egy biciklink volt, amikor 1970 júniusában Szekszárdról kiköltöztünk a Tolnához közeli Fácánkertbe. Két éve Tolnaszigeten élünk, ebben a 22 szobás kastélyban. Az elkeserítően rozoga épületet a család állította helyre és alakította át - emlékezik az eltelt időkre a férfi.

A fácánkerti időszak - képletesen szólva - a "mélyvizet" jelentette a család számára. De kiderült, hogy képesek a felszínen maradni, sőt haladni is. Mind a huszonketten: a szülők és a húsz gyerek, a tizennégy lány és a hat fiú. Az évek során ugyanis ekkorára nőtt a család. És a számbeli gyarapodás nem állt meg: következtek az unokák, akikből jelenleg tizenhatot számlálnak, kilenc lányt és hét fiút. Mind a húsz gyerek tanult, szakmát szerzett. A lányok között van cukrász, virágkötő, kozmetikus, fodrász, műkörömépítő, varrónő, gazdász. Édesanyjuk végzi a könyvelést, ugyanakkor ő a családi pénzügyminiszter, a főszakács és a mosogatólány is.

A család létszámának szinte évenkénti gyarapodásával párhuzamosan nőtt a gazdaságuk is. A boldogulásban szerepe volt a szerencsének is - komolyabb megbetegedés senkinél nem fordult elő, orvos szinte csak barátként járt a házban -, de a fő tényező a munka volt. Az eredetileg műszerészként dolgozó családfő gazdálkodóvá vált. Ma már - beleértve a fácánkerti, tolnai és a Baranya megyei földeket is - 1350 hektáron gazdálkodik Lukács Ernő a fiaival és vejeivel együtt, akik havi fizetést kapnak tőle. Közben a kerékpárból Trabant lett, azt "puccos" Zsiguli váltotta, majd egyre több autója lett a családnak. A kocsik számát Lukács Ernő hirtelenjében nem is tudta pontosan megadni.

Most karácsonykor, de más ünnepeken is - ballagáskor, névnapon - ötvenheten ülik körül az asztalt, hiszen vannak menyek, vejek, barátok és barátnők is.

- Ehhez a hosszú ebédlőasztalhoz csatlakoztatjuk a másik hosszú asztalt, amelynek jó része már a nappaliba kerül. Ott L alakban folytatódik a sor, át a másik nappaliba - mutat körbe a ház asszonya, aki ragaszkodik a Juci megszólításhoz. Sorra nyitja az ebédlőszekrényeket, ahol katonás rendben sorakozik a száz főre készült porcelán étkészlet. Férje hatalmas diplomatatáskát vesz elő, benne tizenkét személyes evőeszközkészlettel. Ebből - mint mondja - hét garnitúrát vásárolt.

Délután fél három körül tűsarok kopog a teraszon. A ház asszonya a konyha felé indul, lánya pedig belép az ebédlőbe. A csinos ifjú hölgy jókedvűen mutatkozik be:

- Zsuzsi vagyok, a tizenkettedik - mondja, s azt is, hogy az idegeneknek mindig bemondják "sorszámukat" is. Ekkor válik érthetővé, hogy az érkezésünkkor a jövendőbelijével éppen ebédelő Évi bemutatkozása - "a huszadik" - mit is jelentett. Miközben az édesanya Zsuzsinak tálalja a székelykáposztát, a hatalmas lábasokra és fazekakra mutatva elmagyarázza, hogy a legtöbb családtag náluk reggelizik és ebédel.

Lukács Ernő eközben végigkísér a feleségének meglepetésként vásárolt és nevére íratott kastélyon, amit ő családi inkubátornak nevez. A tervezést, az átalakítást ő és a család többi férfi tagja végezte. Minden a helyén van, minden gyönyörű, ami nemcsak a nagy tereket borító carrarai márványról vagy a kastéllyal egyidős, az ezerkilencszázas évek elejéről származó bútorokról mondható el. A hatalmas hálóban a szobányi ágy van a fő helyen. Méretét elsősorban az indokolja, hogy ez az unokák játszótere is.

Juci asszony egy bekukkantást engedélyez a karácsonyi ajándékok titkos szobájába. Mindenki személyre szóló meglepetést kap.

- Szentestére jól előkészíthető sültek, kilencven szelet rántott hús, kilencven búbos hús, kilencven natúrszelet és öt-hatféle saláta kerül az asztalra. Magam sütöm a diós és mákos kalácsot, annyit, hogy mindenkinek csomagolhassak belőle legalább fél-fél szálat. A lányok tortát és aprósüteményt hoznak. Húst nem kell vásárolnom, a hét elején levágunk egy kétmázsás és két százhúsz kilós disznót. A karaj és a combok nagy része a karácsonyi asztalra kerül, a többi hús a hűtőkamrába megy, a kolbászfélék pedig a füstölőbe. - Ötvenhét sertésünk van, ami több is, mint a család szükséglete - teszi hozzá a férj.

- Idekerül a hétméteres ezüstfenyő, ami felér a galériáig - mutat a ház asszonya az ebédlő és a nagyobb nappali találkozási pontjára. - Harminc kiló szaloncukrot teszünk a fára. És persze a díszeket. Természetesen létrákról öltöztetjük fel a fát. Karácsonyeste, amikor mindenki megérkezik, elénekeljük a Mennyből az angyalt, majd következik a nagy attrakció, az ajándékok keresése és kibontása. Olyankor a csomagolópapírok zörgése minden szót elnyom.

- Eltelik egy-két óra is, mire asztalhoz ülünk. Mindenki elhiheti: gyönyörűséges látvány az ünneplőbe öltözött hatalmas család.

A Lukács házaspár a tizenkettedik gyerekkel, Zsuzsával
A Lukács házaspár a tizenkettedik gyerekkel, Zsuzsával
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.