Hamis kampány vagy ténytorzítás?

A parlamentben hétfőn elfogadott magyar-román szociális biztonságról szóló egyezmény azt bizonyítja, hogy a magyar állampolgárság kiterjesztésének nincs szociális akadálya - jelentette ki tegnap Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki emlékeztetett arra: a tavaly december 5-i népszavazás előtt jelezték, hogy az egyezmény előkészületben van, de annak létét akkor a szocialisták megkérdőjelezték.

Hozzátette: a szocialisták tudták, hogy Magyarország nem fogja fizetni a határon túli állampolgárok nyugdíját, hiszen készen állt a szerződés, mégis ennek ellenkezőjére építették fel kampányukat. Kijelentette, hogy az egyezmény aláírásra készen állt tavaly december 5. előtt, s ha akkor megvitatják, más lehetett volna a népszavazás kimenetele. (A népszavazáson többen jelöltek igent, mint nemet, de az eredményességhez nem elegen - A szerk.) Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a szocialistáknak szembe kell nézniük a népszavazás előtti kampányukkal, amelynek során a szociális ellátórendszer összeomlásáról beszéltek. Még 2006 áprilisa előtt el kell kezdődniük az állampolgárság kiterjesztéséről szóló egyeztetéseknek - tette hozzá.

Vadai Ágnes szocialista országgyűlési képviselő válaszában azt mondta: a Fidesz tudatosan eltorzítja a tényeket. Közölte: a magyar-román szociális biztonsági szerződés csak a nyugdíj ügyére kínál megoldást, más szociális területen, így a családi pótlék vagy a gyes kérdésében nem. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban kötelező az ilyen kétoldalú szerződések megkötése, és Románia rövidesen az EU tagja lesz, de ez a vajdasági és a kárpátaljai magyarok esetében nem hoz megoldást. A kettős állampolgárságot illetően leszögezte, hogy illik tiszteletben tartani a magyarországi lakosság döntő többségének világosnak tekinthető döntését.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.